Начало Избрани Ботас: Уикендът в Баку ще бъде голямо предизвикателство

Ботас: Уикендът в Баку ще бъде голямо предизвикателство

431
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас няма търпение да се върне на пистата след дългата пауза в началото на сезон 2023 в F1. Пилотът на Алфа Ромео вярва, че уикендът в Баку ще бъде голямо предизвикателство за всички заради новия формат, който включва и спринтова квалификация.

Баку е една от най-успешните писти за Ботас. Опитният финландец спечели надпреварата тук през 2019 г. Освен това той има още качване на подиума в Азербайджан през сезон 2017. Миналата година състезателят на Алфа Ромео финишира 11-ти.

Целта на Ботас e ясна- да се върне в зоната на точките. Финландецът записа само едно класиране в топ 10 от началото на сезона и се надява да прекъсне тази негативна серия

„С нетърпение очаквам да се върна към състезанията този уикенд. Баку е място, което харесвам – вече съм печелил това състезание и съм се качвал на подиума тук. Искам да постигна добър резултат и този път“ сподели Ботас.

„Аз и отборът се фокусираме върху това да продължим да се подобряваме. Сезонът все още е дълъг и има още много точки за печелене. Използвах триседмичната почивка, за да се подготвя по най-добрия начин.“

„Уикендът в Баку ще бъде голямо предизвикателство. Ще бъде интересно да се състезавам в спринта и го очаквам с нетърпение. Разгледахме последните няколко състезания и работихме наистина усилено, за да се върнем на нивото, което показахме в Бахрейн. Убеден съм, че разполагаме с всичко необходимо, за да се подобрим. Ако всички си напишем домашното, то можем да се борим за още точки този уикенд“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу също познава добре пистата в Баку. Китаецът отпадна от миналогодишното издание на надпреварата заради технически проблем. Преди това той има едно качване на подиума когато караше в F2.

„Спечелването на първите ми точки за сезона в Австралия беше добър мотивационен тласък и точно това, от което имах нужда, преди да се отправим към триседмичната почивка. от друга страна това за нас не беше време за почивка. Използвахме всяка минута, за да продължим да работим усилено в симулатора и във фабриката“, каза Жу.

„Доста ми харесва уикендът Баку и неговата непредсказуемост. Трябва да вземем предвид и спринтовото състезание, което се добавя към микса. Искам да продължа работата, която свърших в Мелбърн, където изкарах солидно и чисто състезание и да се стремя към още едно класиране в топ 10. Както винаги, ще бъде напрегнато- загубата или спечелването на една или две десети може да са от голямо значение за класирането. Лично аз смятам, че имаме шанс да се справим добре в Баку“, добави пилотът на Алфа Ромео.