Начало Избрани Ботас: Зайдл има ясна посока за развитието на Заубер

Ботас: Зайдл има ясна посока за развитието на Заубер

303
0
Андреас Зайдл
Андреас Зайдл; снимка: Заубер

Валтери Ботас разкри първите си впечатления от работата с новия главен изпълнителен директор на Заубер Андреас Зайдл. Финландецът каза, че е бил много впечатлен от ясната посока за развитие на отбора от Хинвил, който сега носи името Алфа Ромео.

Зайдл застана начело на Заубер в началото на 2023 г. Германският инженер работеше в Макларън през последните четири сезона. Сега той зае мястото на Фредерик Васьор, който отиде във Ферари.

47-годишният специалист зае длъжността главен изпълнителен директор. По този начин той ще се занимава единствено със Заубер Груп и ще прекарва голяма част от времето в Хинвил. Зайдл ще има ключова роля при обединяването на швейцарския тим с Ауди през 2026 г. Германецът най-вероятно няма да бъде в бокса по време на състезателните уикенди.

Миналата седмица бе обявенo, че Алесандро Брави ще представлява отбора на Алфа Ромео в F1. По този начин Зайдл ще се фокусира изцяло върху бъдещото сътрудничество на Заубер с Ауди.

Ботас коментира идването на Зайдл в Заубер. Опитният финландец каза, че е бил впечатлен от ясната посока за развитие на германския специалист.

„Срещнах го за първи път преди около две седмици. На първо място той е приятен човек. Също така виждам, че е наистина мотивиран“, сподели Ботас. „Зайдл има ясна посока за развитието на Заубер. Той знае какво да направи и как мотивира хората. Изглежда, че той има визия, която да помогне на екипа да постигне така желания напредък.“

„Очевидно той все още просто приема много информация и се опитва да научи от други хора за отбора, както у за това, което се е случвало в миналото. Убеден съм, че той е правилният човек за тази роля.“

Другият пилот на Алфа Ромео Гуаню Жу също е бил доста впечатлен от Зайдл.

„Бях тук доста често през последните няколко седмици и прекарах много време заедно с Андреас. Наистина усетих колко много се опитва да тласне отбора, но все пак през тези няколко седмици той просто отделя време, за да разбере цялата компания, да се увери, че всичко е наред“, каза Жу.

„Но след това наистина виждам, че той е много нетърпелив да изведе отбора нагоре. Имаме страхотно бъдеще, което се очертава пред нас. Прекарвайки вечеря или обяд заедно, наистина усетих, че той е човек, който познава доста добре техническата страна. Той също така позната добре и пилотите, защото говорихме и за миналото му

„Наистина чувствам, че може би това е голяма промяна за отбора. За нас като пилоти нещата не се променят толкова много, защото все още се опитваме да правим това, което можем най-добре, Става дума по-скоро за това да се опитаме да разберем начина, по който работим и двамата“, добави пилотът на Заубер/Алфа Ромео.

„Разбира се, че Зайдл няма да работи по начина, по който го правеше Фред. Всеки има свой собствен начин, по който работи. В миналото съм чувал много хубави думи за него от Оскар [Пиастри]. Именно затова го очаквам с нетърпение.“

Същевременно Ботас призна, че се е натъжил заради напускането на Васьор. Двамата работиха заедно в малките формули в екипа на АРТ Гран при. Именно французинът е бил основната причината Ботас да избере да се присъедини към Заубер.

„Абсолютно вярно е, че Фред беше една от големите причини да се присъединя към Заубер. Тъжно да загубим човек като него, който е мой приятел.“

„Наистина съм щастлив за него, защото няма как да откажеш такава роля. Той винаги е бил амбициозен и иска да прогресира, така че го разбирам напълно.“

„Това, което ме кара да не се притеснявам толкова, е да видя новата структура на Заубер. Чувствам, че отборът е в доста стабилна ситуация. Вярвам, че ще се справим доста добре под ръководството на Андреас и Алесандро“, каза Ботас.

„Когато идват нови хора и влизат в различни роли, винаги има нови начини на мислене. Лично аз смятам, че в повечето случаи това не е нещо лошо“, завърши състезателят на Заубер/Алфа Ромео.

Алфа Ромео ще представи новия болид С43 на 7 февруари. Това ще бъде последната кампания, в която швейцарският отбор ще носи името на италианската марка. По-рано тази седмица Алфа Ромео обяви, че ще продаде на търг болид със специална разцветка, дело на швейцарския артист BOOGIE. Парите от продажбата ще бъдат дарени за благотворителност.