Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас на полпозишън за Гран при на Австрия

Ботас на полпозишън за Гран при на Австрия

6398
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Валтери Ботас спечели полпозишъна за Гран при на Австрия, първи кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2020 г. Финландецът сбърка в последната си бърза обиколка в квалификацията, но първият му тур в Q3 бе достатъчно силен, за да се нареди пръв на стартовата решетка. Втори е съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън. Трети се класира Макс Верстапен (Ред Бул).

Времето на пистата Ред Бул Ринг преди квалификацията бе прекрасно – слънчево, 24 градуса температура на въздуха и близо 50 градуса температура на пистата. Тази на трасето дори продължаваше да се покачва.

Николас Латифи – единственият дебютант във Формула 1 този сезон – бе пръв на трасето в Q1

Канадският състезател на Уилямс претърпя катастрофа в третата свободна тренировка. Завъртя се и се удари в предпазните бариери на първи завой. След това екипът трябваше да поправи колата, а пилотът премина лекарски преглед.

На пистата го последваха съотборникът му Джордж Ръсел, пилотите на Алфа Ромео Кими Райконен и Антонио Джовинаци, както и Ланс Строл. Очакванията към Рейсинг Пойнт бяха много сериозни след представянето им в тренировките до квалификацията. Серхио Перес обаче не бе убеден, че разликите от сесиите ще се потвърдят и в битката за разпределение местата на грида.

Всички бяха със софт. Строл оглави подреждането след първите бързи обиколки с 1:04.678 мин. Бе изпреварен последователно от Ландо Норис и Макс Верстапен, като постижението на пилота на Ред Бул бе 1:04.326 мин. Абсолютно всички сложиха най-меката смес на Пирели, предоставена на отборите за този уикенд.

След сериите и на водещите отбори пръв в класирането остана Верстапен, следван от Карлос Сайнц, Перес, Ботас, Себастиан Фетел, Норил, Гасли. В зоната на изпадащите бяха Райконен, Кевин Магнусен, Ръсел, Ромен Грожан и Латифи.

От Хаас попитаха Магнусен дали Шарл Льоклер го е задържал в последните завои и датският пилот отговори утвърдително.

Хамилтън продължи серията си и излезе втори, на 0,109 сек зад Верстапен

2 минути преди карирания флаг на пистата отново стана крайно натоварено, тъй като с изключение на Алекс Албон всички останали пилоти бяха на трасето. Верстапен даде най-доброто постижение в Q1 с нов софт. Втори и трети се наредиха Ботас и Хамилтън, които обаче бяха с използвани гуми.

В дъното пилотите на Уилямс, Алфа Ромео и Кевин Магнусен не се справиха с измъкване от зоната на изпадащите и не продължиха по-нататък.

Кристиан Хорнер заяви между Q1 и Q2, че според него в тима на Мерцедес крият темпо.

„Очевидно е, вижда се, че не използват още (максимума) от задвижващата си система. Внимават с темпото, за момент ти насаждат фалшива надежда. Надявам се ние да изчистим нещата по нашата кола още малко“, обясни той пред Скай Спортс.

Ботас и Хамилтън излязоха веднага след началото на Q2. Последваха ги състезателите на Ферари и останалите 11 пилоти, класирали се за втория квалификационен сегмент. Изборът на почти всички отново бяха гуми софт, но Верстапен сложи медиум.

Хамилтън записа 1:03.325 мин, Ботас бе на 0,205 сек зад него. Макс даде време, което бе осмо по сила – на 0,770 сек от това на Люис.

Със следващия си бърз тур Верстапен даде 1:04.000 мин и стана шести.

В битката за класиране в топ 10 пилотът на Ред Бул изчака малко, но в крайна сметка излезе, вече със софт. Ботас записа най-силно постижение – 1:03.015 мин, Хамилтън не подобри своето време. Албон излезе трети, докато Верстапен намали рязко темпото, когато разбра за развитието на събитията пред себе си. Това му осигури старт утре с гуми медиум. Местата от четвърто до девето бяха заети от Норис, Перес, Строл, Сайнц, Верстапен и Рикиардо.

„Къде сме?“, попита Льоклер.

„Десети“, бе отговорът от питуола на Ферари.

„Това е лудост“, каза пилотът, чийто съотборник Себастиан Фетел се класира 11-ти

В Q3 не продължиха още Гасли, Данил Квят, Окон и Грожан.

В решителната битка за местата на първите 5 редици на стартовата решетка първото време бе записано от Ботас – 1:02.939. Хамилтън остана на 0,122 сек от него. Верстапен даде трето време – +0,612 сек, съекипникът му Албон бе зад него. Сайнц зае петото място, на 1,032 сек зад Валтери, следван от Перес и Льоклер. Норис, Строл и Рикиардо не записаха бързи обиколки в тази част от Q3.

При последните опити Ботас излетя от пистата в зона за сигурност. Успя да излезе от чакъла, докато Хамилтън завърши бързия си тур, но остана на 0,012 сек от съекипника си! Норис излезе четвърти пред Албон, Перес, Льоклер. Сайнц бе осми пред Строл и Рикиардо.