Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 BP става спонсор на Макларън

BP става спонсор на Макларън

49
0

Гигантът Бритиш Петролиум ще стане основен спосор на тима на Макларън Хонда от следващия сезон, твърдят добре информирани колеги в падока. Автомобилите ще сменят напълно цветовете си и ще приемат бяло-зелената ливрея на концерна.

Тази информация е широко коментирана на пистата Ерманос Родригес, като BP ще работи в тясна връзка с цялата компания Макларън и ще разработва все по-важните за успеха специални горива за Формула 1.

Дъщерната компания Кастрол пък ще снабдява екипа и компанията с масла.

Стойността на сделката не е ясна, но след няколко години без основен спонсор Макларън ще има такъв, а и нов основен партньор. Тимът работи със сегашния си доставчик в тази област Ексън Мобил от 80-те години на 20 век и това ще е поредната голяма промяна за него, но няма официално потвърждение за това.

Ексън/Мобил пък са привлечени от Ред Бул, където понастоящем използват продуктите на Тотал, с които работи Рено.

Това означава, че и двата доставчика на задвижващи системи се изправят пред сериозно предизвикателство. Хонда се трудеше в близко сътрудничество с Ексън, а Рено – с Тотал – по съответните агрегати. Промените за френския производител може да са още по-големи, тъй като се смята, че във Вири-Шатийон обмислят преминаване към ВР/Кастрол със заводския си тим.

Нито един от екипите не коментира информацията. Очаква се официални потвърждения да бъдат дадени преди края на настоящия сезон във Формула 1.