Начало Формула 1 „Brain Power“: Суперчовек ли е Пиер Гасли?

„Brain Power“: Суперчовек ли е Пиер Гасли?

1604
0

Притежават ли пилотите от Формула 1 умствени способности, каквито обикновените смъртни нямат? Първият епизод от нова видео серия, наречена „Brain Power“ (от англ. – силата на мозъка) търси отговора на този въпрос. Герой в този клип е пилотът на Алфа Таури Пиер Гасли. Французинът преминава тест, който установява какви са умствените и когнитивните му способности в сравнение с тези на нормален човек.

Гасли обяснява във видеоклипа, че управлението на болид от Формула 1 няма почти нищо общо с карането на кола до работа и обратно. Той трябва да възприема и обмисля огромно количество информация за много кратко време. Скоростта на места достига 370 км/ч, в завоите телата изпитват огромни натоварвания. Затова и проведеният тест има за цел да провери как Пиер Гасли кара по пистата, докато същевременно се състезава с останалите пилоти на трасето.

Гасли е работил сериозно по психологическата си подготовка през предходните няколко години. Той разказва, че при изгасването на стартовите светлини например превключва в „режим“ на повишено внимание – „различна зона, където буквално няма никакви външни мисли“. Показва се как в спорта ежедневни умствени процеси се извеждат на съвсем друго ниво.

„Харесвам предизвикателствата. При 350, 370 км/ч трябва да обработя много информация за кратко време. Старая се да тренирам концентрацията си за по-сериозни ситуации, което сега ми позволява да я поддържам“, допълва Гасли.

Зрителите на „Brain Power“ могат да опитат своите собствени сили на същия тест, който прави и пилотът на Алфа Таури.