Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гасли дари каската си от Имола на фондацията Сена

Гасли дари каската си от Имола на фондацията Сена

824
0
Пиер Гасли
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли дари каската си от миналогодишната Гран при на Емилия Романя на фондацията Аертон Сена. Пилотът на Алфа Таури носи шлема, посветен на бразилския легендарен пилот, по време на надпреварата на пистата Имола. Трасето се завърна неочаквано в календара през миналия сезон, когато пандемията от коронавирус наложи спешно прекрояване на шампионата. Гасли реши да отдаде почит на Сена на пистата, на която трикратният световен шампион загуби живота си. Каската му бе официално оторизирана от фондацията.

„Направих тази специална каска за Аертон, защото винаги съм бил голям, голям фен на Сена като дете. Той бе един от героите ми и за мен бе важно да го сторя точно на тази писта“, отбеляза тогава Гасли.

Сега френският пилот повтори, че винаги е бил почитател на Сена и допълни, че е дарил каската на фондацията. Създадена е била и серия от мини шлемове. Приходите от тях също ще са за организацията.

Фондацията, носеща името на Аертон Сена, се грижи за деца и младежи в неравностойно положение. Пилотът обсъжда създаването на такава организация със сестра си Вивиан малко преди да загине на 1 май 1994 г. Тя изпълнява желанието му и фондацията се появява през ноември същата година. От тогава досега са инвестирани над 80 милиона долара в различни социални програми и съвместни проекти с бизнеси.