Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Брандъл: Ферари не бива да иска предимство, все едно Манчестър Юнайтед да...

Брандъл: Ферари не бива да иска предимство, все едно Манчестър Юнайтед да има по-малка врата

2384
0
Шарл Льоклер, Себастиан Фетел, Ферари
Шарл Льоклер и Себастиан Фетел; снимка: Ферари

Бившият пилот от Формула 1 и световноизвестен коментатор Мартин Брандъл призова Ферари да приеме по-строгите бюджетни ограничения. По-голямата част от участващите в Гран при екипи се опитват да наложат такива, за да се осигури добро бъдеще на спорта.

Скудерията е против още по-голямо снижаване на бюджетния таван от договорените вече $150 млн., които влизат в сила от 2021 г. Като контра предложение шефът на тима Матия Биното предлага да има различни ограничения за отборите, които създават всички компоненти сами и тези, които купуват детайли от конструкторите.

„Когато обсъждаме ограничение на бюджета, не трябва да забравяме, че имаме различни ситуации”, защити позицията си Биното. „Важно е да намерим обща основа, която да е подходяща за различните ситуации. Може би отговорът не е в една и съща бюджетна граница, равна за всички отбори.”

Дженсън Бътън, Мартин Брандъл, Кристиан Хорнер
Дженсън Бътън, Мартин Брандъл и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Според Брандъл обаче Ферари трябва да види голямата картина и как намаляването на бюджетите може да запази в спорта и другите големи производители

„На първо място трябва да се промени процесът на взимане на решения и това да се вземе от ръцете на тези, които имат конкурентно предимство и естествено искат да го запазят”, обясни ситуацията Брандъл. Той напомни за възможността на Ферари да налага вето на решенията и големите разлики при разпределението на приходите.

„Те (Ферари – б.р.) трябва да разберат, че има истинска опасност. Че е важно пред бордовете на Мерцедес, Рено, Хонда и другите компании да се представят по-лесни за оправдаване разходи срещу участието във Формула 1. А те трябва да се определят от разумния бюджетен таван…”

Мартин Брандъл е поредната личност във Формула 1, която апелира за намаляване на разликите между екипите. Тя в последните години е станала прекомерно голяма. Според Брандъл запазването на статуквото, което желае Ферари, е като „Манчестър Юнайтед да играе с по-малка врата срещу своите съперници.”

По време на зимните тестове Ромен Грожан направи друго подобно сравнение. Той заяви, че Гран при изобщо не е спорт. Той сравни ситуацията в Гран при с това Роджър Федерер да играе с ракета срещу противник без такава или едното поле на корта да е по-голямо от другото.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.