Начало Избрани Брандъл: Кръвта вода не става. Макс винаги ще подкрепя баща си, но...

Брандъл: Кръвта вода не става. Макс винаги ще подкрепя баща си, но разправията на Йос и Хорнер е нечестна към него самия

3784
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Разправията между Йос Верстапен и Кристиан Хорнер по време на уикенда за Гран при на Австрия е нечестна спрямо Макс Верстапен, заяви Мартин Брандъл. Бившият пилот от Формула 1 и настоящ телевизионен коментатор посочи, че трикратният световен шампион е принуден да отговаря на въпроси за отношенията с баща си, шефа на отбора си и между всички тях, докато участва и трябва да се съсредоточи върху две състезания. Йос Верстапен обвини Хорнер, че е сторил всичко по силите си, за да му попречи да участва в парада на легендите на пистата Ред Бул Ринг. След това намекна, че е бил предупреден за евентуален саботаж на спирачките ако все пак реши да кара. Йос се оттегли сам от събитието. Хорнер отрече изобщо да се е занимавал с него.

„Не мога да повярвам дори, че се налага да говорим за това, но според мен е важно по определен начин. Кръвта вода не става. Макс винаги ще подкрепя баща си и други ключови хора, които са били около него в продължение на дълго време. Цялата история обаче е дразнеща и излишна“, коментира Брандъл

„От разправията произтича и отношение, което не е никак честно към самия Макс. Той трябва да отговаря на въпроса за тези отношения, докато се опитва да се съсредоточи върху две състезания през уикенда. А Ред Бул и Макс са постигнали толкова много заедно. Всяка точка, всеки подиум, всяка победа, всяка титла на Макс е с Ред Бул. Парите, които са спечелили, защото той е гений зад волана на състезателен автомобил. Спечелил е всичко. Защо разводняваме това с подобни кисели истории?“, каза още Брандъл.

Защитавайки пилота обаче, Брандъл не е убеден, че отношенията между Макс и екипа са напълно изяснени. На коментар, че ситуацията на Верстапен младши за 2025 г. е ясна, той отговори: „Така ли е наистина? Сюжетът се заплита, нали?“

„Изглежда Мерцедес продължава да се навърта наоколо, за да види какво ще се случи с Макс Верстапен и Ред Бул. Дали за 2025-та или 2026-та – времето ще покаже. А го има и моментът с клаузата за напускане, включваща доктор Хелмут Марко. Кристиан е категоричен, че нищо няма да стане. Трябва да се отбележи, че и Макс е доста постоянен в твърдението си, че има дългосрочно споразумение.“

„В момента и водят доста комфортно в настоящия шампионат. Човек трябва да се замисли защо му е да бяга от това. Но нещо се мъти, докато всички настоятелно повтарят, че Макс ще си е в този тим конкретно догодина“, допълни Брандъл.

Хелмут Марко пък повтори, че случилото се между Йос Верстапен и Хорнер е в стил „детска градина“.

„Йос не е лесен характер, а Кристиан не разбира и не приема, че Йос си е Йос. Няма да го промени и върши това, което вярва, че е правилно. Друг въпрос е дали е правилно или не“, коментира 81-годишният съветник на Ред Бул в F1.

По повод квалификацията за Гран при на Австрия Марко каза, че и в самия отбор на Ред Бул били изненадани от скоростта на Макс Верстапен.

„И ние се изненадахме, но целият екип свърши отлична работа. Четири десети аванс на тази писта е нещо невероятно. Това беше демонстрация на мощ! Разследването (за евентуално ненужно бавно управление) беше чиста бюрокрация. С такъв аванс, два комплекта гуми хард в тези температури и начина, по който Макс кара само нещо необичайно може да го спре“, каза още Марко.