Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Браун: Най-повратният момент за отбора беше Гран при на Франция 2022

Браун: Най-повратният момент за отбора беше Гран при на Франция 2022

979
0
Зак Браун
Зак Браун; снимка: Макларън

Зак Браун посочи отправната точка за обрата, който постигна Макларън през 2023 г. Американецът посочи събитията от Гран при на Франция 2022 като „най-големият момент за отбора“ заради разочароващия резултат, който бе записан тогава.

Макларън беше една от приятните изненадите на 2023 г. Тимът от Уокинг направи огромен скок напред в средата на сезона благодарение на сериозния пакет с новости. Това помогна на Ландо Норис и Оскар Пиастри да се доближат до челото. Двамата дори се бореха за подиуми в повечето стартове от втората половина на сезон 2023

Този скок дойде в резултат на големите структурни промени в Макларън. Отборът от Уокинг назначи за свой ръководител Андреа Стела. Италианският инженер замени Андреас Зайдл, който напусна в посока Заубер. Освен това Макларън реорганизира инженерния си отдел и привлече няколко ключови специалисти.

Браун видя отблизо и бе един от „виновниците“ за промените в Макларън. Той вярва, че корените на успешния обрат могат да бъдат проследени назад до 2022 г. Браун посочи като най-важен момент подобренията в уикенда за Голямата награда на Франция. Тогава тимът от Уокинг представи сериозен пакет с новости, които не проработиха добре.

„Най-повратният момент за отбора беше Гран при на Франция 2022. Тогава закъсняхме с пускането на подобренията, които  бяха неефективни“, сподели Браун.

„Реакцията на ръководството не беше тази, която очаквах. Това съвпадна точно с времето, когато започваше да се разработва автомобила [за следващия сезон]“, продължи CEO-то на Макларън. „Това беше важният момент за мен. В края на същата година направихме тези толкова нужни промени. Помолих Андреа Стела да погледне какво се случва и той ми звънна с думите: „Дайте да променим това, да сменим някои хора, да наемем някои хора.“ Тогава в крайна сметка започна развитието на отбора“, каза още Браун.

Промените на Макларън в Пол Рикар включваха нови въздушни кутии, ревизиран дизайн на пода и промени в крайната плоча на задното крило и спирачните канали. Макар че те донесоха известни ползи, Ландо Норис не бе толкова доволен от постигнатия напредък. Тогава британецът финишира седми, докато Даниел Рикиардо- девети

Браун е бил наясно с нуждата от по-широки промени. Американецът също така е знаел, че резултатите ще дойдат по-късно от очакваното. Според него, в Макларън за започнали 2023 г. с известен оптимизъм. Браун все пак е знаел, че стартовата спецификация на автомобила не е толкова добра, колкото е искал.

„Бяхме уверени, но докато не поставиш детайлите на колата и не заработи, никога не знаеш какво ще се случи“, обясни Браун. „Имаше и нещо хубаво- знаехме, че няма да сме силни веднага. Затова мисля, че щеше да е по-лоша ситуацията, ако мислехме, че ще сме силни, а не бяхме. В този случай щяхме да се чешем по главите.“

„Това, което ми казаха, беше, че знаехме къде се намираме. Просто не бяхме там, където искахме да бъде. Не искахме просто да слагаме неща в колата и да казваме: „Това ще бъде добре“, а после да не е. В крайна сметка поне данните ни бяха точни“, завърши главният изпълнителен директор на Макларън.

Днес бе обявено, че Макларън отново ще работи с Estrella Galicia. Испанската бира си партнираше с британския отбор през 2019 и 2020 г. След това Estrella Galicia последва Карлос Сайнц във Ферари. В края на миналата година обаче стана ясно, че двете страни няма да си партнират през тази година

„Щастливи сме да приветстваме Estrella Galicia отново в семейството на Макларън Рейсинг. Наслаждавахме се на фантастично партньорство през 2019 и 2020 г. Чудесно е сега да продължим пътуването си заедно. Вълнуваме се от предстоящия сезон и от надграждането на положителната инерция, която имахме през миналата година. Също така е фантастично да се състезаваме заедно с Estrella Galicia“, каза един от изпълнителните директори на Макларън Мат Денингтън.

„Като част от нашия процес на интернационализация, наличието на отлични партньори е ключов фактор за успех. Макларън Рейсинг и Estrella Galicia споделят не само общи ценности като автентичност, майсторство и иновации, но и силен дух на диференциация и неконформистко отношение във всичко, което правят. Развълнувани сме да започнем нова глава в нашето пътешествие в F1 в цветовете на папая. Сигурен съм сигурен, че през сезона ще имаме страхотни неща, за които да вдигнем тост“, каза главният маркетинг директор на Estrella Galicia Хосе Кабанас.