Начало Избрани Браун очаква поне 3 кандидатури за участие в F1

Браун очаква поне 3 кандидатури за участие в F1

735
0
Зак Браун, Макларън
Зак Браун, снимка Индикар

Зак Браун очаква поне 3 кандидатури за участие в F1. Главният изпълнителен директор на Макларън заяви, че е един от малкото хора, които подкрепят разширяване на стартовата решетка във Формула 1.

В началото на февруари ФИА откри процедура за присъединяване на нови отбори в F1. Ръководният орган вече изслушва екипи и производители, които проявят интерес към световния шампионат. ФИА също така обяви и изискванията, които ще трябва да покрие всеки един кандидат.

Процесът по подаване на кандидатурите приключва в края на месеца. Разбира се, ФИА може да удължи малко този срок. Понастоящем всеки напълно нов отбор участник трябва да плати входна такса от $200 млн. Сумата ще бъде като компенсация потенциалните загуби, които всеки отбор ще понесе при разширяването на стартовата решетка. Някои източници твърдят, че тя е свързана и с приблизителната стойност на отбор като Уилямс към момента на подписване на последното споразумение „Конкорд.“ Ако даден отбор получи одобрение, то може да се появи на стартовата решетка най-рано през сезон 2025

„Това, което стана ясно, е, че три или четири отбора ще подадат кандидатури. Честно казано бих се радвал мрежата да се разшири при подходящи условия“, сподели Браун пред Асошиейтед Прес.

Вече станаха известни подробности за някои потенциални кандидат за участие в F1. Един от тях е Майкъл Андрети. Бившият пилот на Макларън многократно заяви желанието си да се включи в сериите. През януари обедини сили с Кадилак в опит да се присъедини към стартовата решетка на Формула 1 в бъдеше.

Не е тайна, че Браун е приятел на Андрети. CEO-то на Макларън има тесни връзки и с Дженерал Моторс след като подразделението на неговия тим в Индикар използва двигатели на Шевролет.

„Знаете, че съм привърженик на Майкъл и Кадилак. Мисля, че те ще бъдат полезни за спорта. Вероятно съм малцинство в това си мислене.“

Други потенциални отбори, които искат да се включат в F1, са Хайтек и Panthera Team Asia. За последния дори се говори, че ще получи подкрепата на милиардера от Хонконг Калвин Ло.

В края на миналия месец се появи нов отбор, който пожела да се включи във Формула 1. Той носи името „F1 Equal“ и трябва да работи с 50/50 разделение между мъже и жени в своя персонал. Според плановете, екипът трябва да бъде базиран в страна около Персийския залив. Смята се, че бизнесмени от Саудитска Арабия са сред ключовите хора зад този проект. Ръководител на екипа ще бъде бившият шеф на БАР Крейг Полог

Наскоро CEO-то на F1 Стефано Доменикали обяви, че има няколко тима, които проявяват интерес към шампионата.

„Днес има толкова много желаещи да дойдат в нашия спорт. Има отбори, които са по-гласовити от други. Някои от тях са много по-мълчаливи, но въпреки това наистина изразяват интереса си“, каза Доменикали.

„Както винаги, някой трябва да направи тази оценка. Ние сме част от този процес и ще направим правилното нещо в подходящия момент през тази година“, каза още главният изпълнителен директор на F1.

Заявленията на потенциалните нови отбори ще бъдат разгледани от F1 и ФИА, като всяка от тях има право да отхвърли всеки кандидат. В крайна сметка да бъдат избрани най-много два нови отбора. По този начин броят на автомобилите на стартовата решетка може да се увеличи от 20 на 24.

Браун заяви в петък, че съществуващите отбори имат противоречиви мнения за разширяването на решетка. CEO-то на Макларън подчерта, че в края на самия процес екипите нямат право на глас.

„Не мисля, че всички разбират напълно управлението на F1. В крайна сметка отборите нямат право на глас по този конкретен въпрос“, добави Зак Браун.