Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Браун: Отцепниците от FOTA може да съжаляват за оттеглянето си

Браун: Отцепниците от FOTA може да съжаляват за оттеглянето си

28
0
FOTA,ФОТА

Отборите от Формула 1 един ден може да съжаляват за разцепването на асоциацията си (FOTA), твърди шефът на Мерцедес в Гран при Рос Браун.

Организацията изгуби като членове в последните месеци Ред Бул, Ферари, Заубер и Торо Росо и в нея останаха 7 от 12-те екипа в F1 (Испания Рейсинг се оттеглиха още по-рано). Отцепването се случи, след като тимовете не се разбраха относно условията на споразумението за ограничаване на разходите (RRA).

Тази година обаче предстоят преговори за нов Конкорд – договорът, определящ отношенията и разпределението на средствата между отбори, притежатели на търговските права и ФИА. Дискусиите обикновено са доста тежки и трудни и липсата на единство между екипите води до налагане на чужди мнения. Затова и Браун е толкова разочарован от разцеплението.

Ние оставаме верни на FOTA и е срамота, че изгубихме толкова членове на организацията. Мисля си, че един ден може да съжаляват. В момент на криза и сериозно външно напрежение се обединихме. Сега не е толкова напрегнато и обичайната конкурентност се прояви в по-голяма степен – заяви Браун. – Проявяваме изключително късогледство обаче, като не отбелязваме колко важна е ролята на FOTA. За съжаление не е никак хубаво, че не сме в състояние да се обединим.

Англичанинът вярва в силата на асоциацията, тъй като според него тя се бори да намери правилните решения за целия спорт, а не за всеки екип по отделно. Смята също така, че е жизненоважно всички да продължат да работят според условията на RRA.

Концепцията е изключително важна, но трябва всички да се съобразяват с нея. Ние я спазваме и ще продължим да се трудим за правилното й прилагане, тъй като от това зависи бъдещето на Формула 1. Без това споразумение сме изложени на огромен риск – добави Браун.