Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бриаторе за предупреждението си към Алонсо да не ходи в Макларън и...

Бриаторе за предупреждението си към Алонсо да не ходи в Макларън и за какъв смята Рон Денис

2418
0
Люис Хамилтън, Фернандо Алонсо
снимка Мирко Щанге

Бившият шеф на Рено и Бенетон във Формула 1 Флавио Бриаторе разказа серия от любопитни случки и изложи доста тези в поредния подкаст на F1 Beyond the Grid. Италианецът обясни, че е предупредил Фернандо Алонсо да не ходи в Макларън. Освен това не се изказа никак ласкаво например за Рон Денис, с когото водиха доста битки.

Бриаторе твърди, че е предупредил Фернандо Алонсо да не ходи в Макларън

Двукратният световен шампион се присъедини към тима от Уокинг за сезон 2007. Годината се оказа особено бурна за целия отбор с вътрешната борба между Алонсо и Люис Хамилтън, както и шпионския скандал, заради който отборът бе изваден от конструкторския шампионат и глобен със $100 млн.

„Ситуацията не беше като с Шумахер и неговото отиване във Ферари. Макларън не беше мечтан отбор за Фернандо. Казах му, че новият пилот е Люис Хамилтън и че двамата с Рон Денис са толкова близки, колкото бяхме ние двамата!”, обясни италианецът.

Той казал още на Алонсо, че испанецът ще води сериозна борба в Макларън, а Денис ще защитава протежето си. Испанският пилот обаче сметнал, че ще е достатъчно бърз, за да преодолее препятствията.

„Рон Денис си е виновен за всичко, нямаше нужда от ничия помощ. Аз само наблюдавах. Изминаха две състезания и вече сменяха гумите първо на Хамилтън и след това на Алонсо – стана ми ясно.”

„Рон в онези години бе много арогантен човек”, заяви още Бриаторе

„Смяташе, че превъзхожда останалите. Не знам какъв е днес, но далеч не бе толкова по-добър, колкото смяташе. Това, което така и не успя да разбере, е как правилно да контролира пилотите си. Моят начин на управление на състезателния екип беше различен от останалите и всички осъзнаха това. Не мисля, че някой някога се е страхувал от мен като шеф на отбора, което не беше така с Рон Денис в Макларън! Рос Браун дори веднъж ми каза, че му е приятно да работи с мен, само защото съм различен.”

Според Бърни Екълстоун Денис и Бриаторе са били двамата най-успешни шефове на тимове – макар и много различни, защото са спечели най-много пари за своите екипи, а Ферари така и не са могли да се доближат до тях по приходи в онази епоха.