Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бриаторе печели делото си срещу ФИА

Бриаторе печели делото си срещу ФИА

63
0

Флавио Бриаторе спечели делото, което заведе срещу ФИА миналата година за доживотното си изхвърляне от автомобилния спорт заради скандала с Гран при на Сингапур през 2008 г. и катастрофата на Нелсън Пикет младши по време на състезанието. Световният моторспорт съвет на федерацията забрани на италианеца да се занимава с каквито и да е дейности в областта на този тип спорт под юрисдикцията на организацията, тоест му отне възможността да работи не само във Формула 1, а и в други категории, както и да не може да действа като мениджър. Бриаторе обаче подаде иск срещу ФИА във френския върховен съд с изявлението, че наказанието срещу него е плод на лична вендета от страна на Макс Мозли, като освен това искаше 1 милион евро компенсация. Съдът му даде 15 000 евро обезщетение и отмени наказанието му в публикувано днес решение. Бриаторе не се яви на изслушването, на което бе обявена присъдата.

Адвокатът на Флавио – Филип Уакрат – не знаеше (цитиран от Ройтерс) дали италианецът ще се върне в спорта при така стеклите се обстоятелства.

– Г-н Бриаторе искаше да е свободен да прави онова, което иска и не желаеше да е жертва на жестока санкция, наложена му в негово отсъствие и без възможност да се защити – продължава Уакрат, според когото ФИА най-вероятно ще обжалва решението.

Съдът отмени наказанието и на бившия технически директор на Рено Пат Саймъндс, което бе същото като на Бриаторе, но за период от 5 години. Компенсацията в неговия случай възлиза на 5000 евро.

Бриаторе и Саймъндс се озоваха в центъра на скандал, избухнал в първите дни на август миналата година, след като Нелсън Пикет младши бе изгонен от тима на Рено. Пилотът даде показания пред ФИА, в които твърдеше, че тримата са участвали в планиране на катастрофата му в Сингапур през 2008 г., когато първата нощна надпревара в историята на Гран при бе спечелена от другия пилот на френския тим Фернандо Алонсо. След излизане на още доказателства, включително телеметрични данни от надпреварата, записи на разговори от състезанието и показанията на неназован член на тима Рено признаха вината си. Заради съдействието и вътрешното им разследване обаче отборът се отърва с двегодишна условна санкция, а още преди разглеждането на случая от Световния съвет Бриаторе и Саймъндс напуснаха екипа.

В основанията си за решението пък френските съдии посочват факта, че Флавио е бил призован да се яви с имейл само три дни преди изслушването, не е получил информация защо е обвинен и управляващата спорта организация не му е изпратила никакъв документ по повод скандала.