Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бриаторе: Засега последната година на Алонсо в F1 е 2026-та. Не знам...

Бриаторе: Засега последната година на Алонсо в F1 е 2026-та. Не знам какво иска да прави след това

2560
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Близкото бъдеще на Фернандо Алонсо бе решено, когато двукратният световен шампион подписа нов договор с екипа на Астън Мартин. Той го стори през април, докато още се говореше дали има интерес към него от Мерцедес и Ред Бул. В официалното съобщение нямаше посочен срок на контракта, но се предполага, че е за две години. Флавио Бриаторе, който до ден-днешен е мениджър на Алонсо, потвърди това в разговор по подкаста Formula for Success, че испанският пилот е със споразумение поне до края на 2026 г. Италианският бизнесмен обаче каза, че няма представа какви са плановете на Фернандо за по-нататък.

„Не знам какво ще е бъдещето. Вярвам, че на Спа например той бе много умен. Направи един питстоп и това бе подходът. Дължи се на опита му“, посочи Бриаторе.

„Ако ме питате дали Фернандо иска да продължи след края на договора му, то засега последната ни година е 2026-та. Не знам какво иска да прави след това. Дали би искал да кара още един сезон?“, попита риторично Бриаторе

„Представянето му е налице. Виждате как кара Фернандо – има скорост. Не става дума за загуба на концентрация. По време на състезание винаги е на ниво. Ако е 11-ти, иска да е десети. Ако е десети, иска да е девети. Желанието му е колата да е конкурентоспособна. Класира се добре в квалификации. В надпревари кара чудесно. Честно, не знам дали иска 2026-та да е последната му година като пилот или да продължи напред. Наистина не знам. Зависи от това как се чувства по отношение на спорта, времето. Не знам дали ще има семейство тогава или каквото и да е. Но Фернандо със сигурност е уникален. Не съм виждал друг като него, толкова решителен ежедневно, ден след ден. Никога не се отказва. Невероятно е“, каза още Бриаторе.

Самият Алонсо заяви, че има още неща, които иска да постигне в автомобилния спорт извън Формула 1

„В момента фокусът ми е върху F1. Би било страхотно да спечеля шампионата с Астън Мартин – това би било най-страхотният момент в кариерата и вероятно в живота ми. Да победя в рали Дакар все още е в списъка с желания. Инди 500, разбира се, макар че не съм сигурен дали ще карам там в бъдеще. Но в Дакар ще участвам. Би било безпрецедентно да имам победи в шампионата във Формула 1, рали Дакар и 24 часа на Льо Ман. Всичко опира до едно нещо: винаги искам да постигна подобрение. Да стана по-добър е основната мотивация в кариерата ми. Никога не съм доволен от позицията, в която се намирам. Желанието ми е утре да съм по-добър, следващата седмица и месец – още по-добър. Това ме държи толкова време тук, затова продължавам да карам толкова дълго“, посочи Алонсо.

Алонсо навърши 43 години в края на юли.