Начало Избрани Бриджстоун иска да се върне в F1 от 2025-та?

Бриджстоун иска да се върне в F1 от 2025-та?

636
0
Бриджстоун,гуми

Бриджстоун може да се върне в F1. Според информация на BBC Sport, японският производител вече е подал документи за участие в конкурса на ФИА за доставчик на гуми от 2025 г. Смята се, че има немалка вероятност Бриджстоун да се върне в световния шампионат и да замени Пирели след две години.

Преди около три месеца ФИА обяви конкурс за доставчик на гуми в периода 2025-2027 г. Ръководният орган отправи покана към всички производители на гуми, които желаят да бъдат ексклузивен партньор на F1 и нейните младежки категории

В падока на F1 от месеци се носят слухове, че от Бриджстоун също са отправили оферта и са сериозен съперник на Пирели. Напоследък за тази информация се съобщава и в различни японски източници.

В материал на BBC Sport от петък вечерта се казва, че японците вече са подали официален документ за търга, който е получил силна подкрепа от редица пилоти. Бриджстоун доставяше гуми в F1 от 1997 до 2010 г. От 2007 до 2010 г. японският производител бе ексклузивен партньор на световния шампионат. От 2001 до 2006 г. Бриджстоун си съперничеше с Мишлен в така наречената „Война на гуми“. В края на сезон 2010 марката си тръгна от F1.

В момента Пирели е ексклузивният доставчик на F1. Италианската компания наследи на тази роля Бриджстоун. Но както отборите, така и пилотите често бяха разочаровани от продукта на италианската компания. Те са посочвали ниската му устойчивост на разграждане и проблемите с прегряването.

От Пирели често са подчертавали, че продуктът ѝ винаги е следвал специфичните изисквания на ФИА и F1. В същото време от Бриджстоун са обещали да произведат по-издръжлива гума, която да позволи на пилотите да натискат повече за по-дълги периоди от време.

Има трима действащи пилоти от F1, които имат опит с продуктите на Бриджстоун. Това са Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън и Нико Хюлкенберг. Говори се, че тримата са вече са дали своя глас в подкрепя на завръщането на японците.

Мнозинството от пилотите може да подкрепят смяната на доставчика на гуми. Но от друга страна, някои високопоставени фигури в F1 се питат дали Бриджстоун действително ще свърши по-добра работа от Пирели

В допълнение, японците доставят гуми на Индикар под марката Файърстоун. Компанията ще бъде изправена пред голяма задача, тъй като ще разполага само с около 18 месеца, за да създаде гама от гуми и необходимата инфраструктура за снабдяване на F1 от 2025 г. Въпреки това се вярва, че огромният опит на Бриджстоун би позволил на компанията лесно да предостави в такъв кратък срок продукт, достоен за F1.