Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бриджстоун обяви типовете гуми за първите три старта

Бриджстоун обяви типовете гуми за първите три старта

141
0

Бриджстоун обявиха кои типове гуми ще предоставят на отборите във Формула 1 по време на първите три старта от сезон 2010 г. Това ще е втората година от връщането на спорта към сликове – гладки гуми, като предните са по-тесни, а всички видове са с нови конструкции.

Изборът на японската компания отново е между непоследователни в гамата смеси, както бе и през миналия сезон. Някои отбори изразиха недоволство през 2009 г. от подобна политика, тъй като типовете гуми били твърде различни, за да пасва поне единият достатъчно добре на съответните болиди. Това обаче не отказа Бриджстоун от предизвикателството и екипите отново ще имат нелеката задача да определят кои точно гуми да използват.

Въпреки промените по самите продукти пък, имената им остават същите – хард (твърди), медиум (средно твърди), софт (меки) и суперсофт (супермеки). Основната смес за всяка надпревара (прайм) винаги е по-твърдата, а допълнителната (опшън) – по-меката.

При интермедиите и мокрите гуми няма значителни промени спрямо миналия сезон, освен широчината на предните интермедии – тя ще е същата като при сухите типове. Зелен кант от външната страна остава отличителният белег за опшън смесите.

Стратегическите решения по отношение на гумите ще са много важни през 2010 г. заради липсата на дозареждане с гориво по време на надпреварите, а точно то преди определяше моментите на спиране в бокса – категоричен бе шефът на отдела за развитие в Бриджстоун Хирохиде Хамашима. – Променихме сухите си смеси за този сезон, тъй като колите ще са по-тежки, а сериите от обиколки – по-дълги. Някои от модификациите са с цел по-бързо загряване на гумите. Що се отнася до типовете за първите състезания, то в Австралия ще има на разположение по-твърди смеси в сравнение с миналата година. За Бахрейн и Малайзия ще са същите като през 2009 г.

Разпределението:

Бахрейн – суперсофт и медиум

Австралия – софт и хард

Малайзия – софт и хард