Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Булие вярва, че Лотус ще извлекат най-доброто от Малдонадо

Булие вярва, че Лотус ще извлекат най-доброто от Малдонадо

56
0
Пастор Малдонадо

Шефът на Лотус във Формула 1 Ерик Булие е убеден, че отборът е в състояние да извлече най-доброто от Пастор Малдонадо, както успя да се справи преди това с Ромейн Грожан.

Венецуелският пилот подписа с екипа от Енстън, макар да не е особено убеден във финансовата му стабилност. Той искаше да отиде в Заубер след напускането на Уилямс, но спонсорите му от PDVSA предпочетоха Лотус.

В Енстън пък така и не дочакаха парите от инвестиционния консорциум Куантум и предпочетоха да привлекат Малдонадо, за да осигурят поне непосредственото си бъдеще. Качествата на пилота обаче са поставяни по съмнение от доста наблюдатели, въпреки победата му в Гран при на Испания през 2012 г. Инцидентите от последните надпревари на 2013-та не помогнаха за подобряване на ситуацията. Особено зле бе прието избухването му в САЩ, където той обвини Уилямс, че саботират болида му. На Булие обаче се наложи да пренебрегне всичко това – той повтори многократно, че иска да вземе Нико Хюлкенберг, но просто не може да си го позволи, тъй като не разполага с необходимите средства. Ситуацията предизвика много коментари относно състоянието на спорта и защо отборът, който бе основен съперник на шампионите от Ред Бул през голяма част от шампионата, просто не е в състояние да избере най-добрия от свободните състезатели.

Грожан пък измина дълъг път, но промени напълно репутацията си. Пилотът, когото Марк Уебър нарече преди време „first lap nutcase” (от англ. – лудият от първата обиколка, заради поредицата инциденти в начален тур на надпревари, предизвикани от французина), направи много силен сезон през 2013 г. Той бе изключителен през втората половина, когато записа четири подиума в последните шест старта (на Йонгам, Сузука, Буд Интернешънъл и в Остин), а на Яс Марина бе четвърти. Преди това още два пъти намери място на почетната стълбичка – в Бахрейн и Германия. Булие не пестеше суперлативи по адрес на Грожан и бе наистина доволен, че вярата му в Ромейн се оправда. Това го кара да е оптимист и по адрес на Малдонадо.

Пастор е приятелски настроен и наистина бърз. Има победа във Формула 1, която бе заслужено постигната – не бе подарък от тотото. Според мен просто трябва да му помогнем да остане съсредоточен. Всъщност имахме подобни проблеми с Ромейн миналата година – да бъде фокусиран на трасето. Сигурен съм, че с правилните подкрепа и отбор около него, можем да постигнем нещо чудесно с Пастор. Вероятно той има нужда от малко фино „донастройване”. И след като вече говорих с него, смятам, че едно от най-важните неща е да чувства опората на тима зад себе си – коментира Булие пред Скай Спортс.

Той допълни също така, че нещо по сделката с Куантум ще се случи, като времето било проблем:

Очевидно е, че Пастор идва с финансова подкрепа, от която може да имаме нужда тези дни. За съжаление, както вече споменах, времето е проблем. Някои решения трябва да бъдат взети. Сега трябва да направим добър автомобил за по-малко от осем седмици.