Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни: Аудиторията на Ф1 няма да намалее при изцяло платено излъчване

Бърни: Аудиторията на Ф1 няма да намалее при изцяло платено излъчване

62
0

Управляващият търговските права в спорта Бърни Екълстоун смята, че изцяло платеното излъчване на Формула 1 във Великобритания от 2019 г. няма да доведе до спад на аудиторията. Според подписания преди няколко седмици нов договор от въпросната година Гран при ще се излъчва на територията на страната само по платения канал на Sky – Sky Sports F1.

През този и следващите два сезона безплатно зрителите могат да наблюдават състезанията по Channel 4, който замени BBC. Само по 10 Гран при на сезон обаче ще бъдат излъчвани пряко, а останалите ще бъдат предавани на запис, с показване на най-интересните моменти.

По данни на Channel 4 състезанието в Бахрейн, излъчено пряко, е било наблюдавано от средно 2,3 милиона души, като максимумът е бил 3,2 млн. Това го прави и най-гледаният канал във Великобритания във времето на излъчването на състезанието.

В същото време по платения Sky Sports (таксата е между 546 и 801 паунда на година) аудиторията е била доста по-скромна – средно 605 000. С оглед на това изглежда трудно да се повярва как от 2019 г. с изцяло платено излъчване аудиторията няма да падне, и то драстично.

Екълстоун обаче явно смята, че това няма да се случи: „Не съм притеснен, заяви британският милиардер пред motorsport.com. – По начина, по който те (Sky) ще излъчват Ф1, няма да загубим зрители изобщо.” Запитан защо смята, че един платен канал може да привлече същото ниво на гледаемост, Бърни каза: „Това е системата, която Sky имат”.