Начало Дакар Карлос Сайнц триумфира в последното си участие на Дакар

Карлос Сайнц триумфира в последното си участие на Дакар

63
0

Карлос Сайнц-старши спечели рали Дакар при автомобилите в най-вероятно последното си участие в прочутата пустинна надпревара. Така той донесе победа на своя отбор Пежо с модела 3008 DKR, който също  се оттегля от състезанието от следващата година.

Това е втора победа за Сайнц в Дакар след 2010 г., когато той триумфира при колите с Фолксваген. В последния етап днес от Кордоба и обратно с дължина 120 км той кара предпазливо и завърши на 3 мин и 19 сек от най-бързия Жиниел де Вилиерс с Тойота.

Втори в пробега завърши Стефан Петерханзел с Пежо, но това не му стигна за нищо повече от 4-о място в крайното класиране. Французинът се удари в дърво в предния етап и загуби повече от час. Така той загуби 2-ото място, а на 2-а и 3-а позиция се наредиха Насър Ал-Атия и Де Вилиерс, който изостанаха от Сайнц на съответно 43:40 мин и 1.16:41 часа.

При моторите Матиас Валкнер донесе 17-а поредна победа на КТМ. Австриецът имаше сериозен аванс преди последния етап и в него завърши 8-и, като загуби само 5 мин спрямо втория в генералното класиране Кевин Бенавидес с Хонда. Аржентинецът бе най-бърз в отсечката и завърши 2-и, на 17 мин от Валкнер.

Това бе първи триумф за Валкнер в Дакар, като в тазгодишното издание той бе най-бърз само в една отсечка – 10-ата между Салта и Белен. Тя обаче се оказа ключова за крайния успех, тъй като в този етап се изгубиха почти всички от пилотите в челото.

Трети в общото класиране завърши Тоби Прайс с КТМ, на 23 мин от Валкнер, като бе 2-и в последния етап. Челната петица допълниха Антоан Мео с КТМ и Фарес Гуел със същата машина.

В категория ATV очаквано безпроблемна победа взе Игнасио Касале с Ямаха, който диктуваше темпото през почти цялото състезание. Касале завърши състезанието в стил с победа в последния 14-и етап.

На финала той бе с почти 1 час и 39 мин пред Николас Кавилясо (Ямаха). Трети остана Гонзалес Феироли с Ямаха с изоставане от 2 часа и 8 минути спрямо Касале. Марсело Медейрос и Алексис Ернандес останаха 4-и и 5-и. 

При камионите след вчерашното отпадане на Фредерико Вилагра с Ивеко бе ясно, че Едуард Николаев с Камаз трябва само да завърши етапа, за да спечели. И руснакът го направи с 4-о време в отсечката. На близо 4 часа след него в общото класиране втори остана Сиархей Виазович с Маз. Подиумът допълни друг пилот на Камаз – Айрат Мардеев.

В клас SXS завършиха 6 машини и победата спечели Рейналдо Варела с Кан-Ам, следван от французите Гаруст и Фурние с Поларис.