Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 CVC обмислят продажба на 20% от акциите на F1

CVC обмислят продажба на 20% от акциите на F1

39
0
Формула 1

CVC Кепитъл Партнърс ще се опитат да съберат повече от 2 милиарда долара при пускането на Формула 1 на борсата. За целта инвестиционният холдинг може да продаде около 20% от акциите. Информацията бе съобщена от агенция Блумбърг, но източниците са пожелали да останат анонимни, тъй като данните са поверителни.

Плановете са CVC да осъществи сделката в началото на юни тази година на сингапурската борса. В момента компанията води преговори с инвестиционни банки, но все още няма окончателни решения. Сингапур е избран, тъй като се разчита на растящата в Азия популярност на F1. Миналия септември борсата одобри IPO (initial public offering) на Манчестър Юнайтед, но продажбите не бяха успешни заради нестабилността на фондовите пазари.

CVC са наели Голдман Закс Груп за консултанти на сделката, но засега не правят никакви коментари относно случващото се. Смята се, че спортът може да бъде оценен на повече от $10 млрд. Бърни Екълстоун засега поне не възнамерява да предлага на борсата своите 5,3% от акциите и би трябвало да остане на поста си – управляващ търговските права от името на CVC.

Инвестиционният холдинг притежава 63,4% от Формула 1, които закупи за $2,5 млрд. 15,3% са собственост на Леман Брадърс – те се опитват да ги продадат от известно време, събирайки средства за погасяване на поне част от дълговете им след фалита. Бившата съпруга на Бърни Славица има 8,5% през фамилния тръст на Екълстоун Бамбино Холдингс. Годишните приходи на F1 пък $1,54 млрд. (според сведенията на уебсайта на CVC).