Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 CVC с печалба 600% от инвестицията си в F1

CVC с печалба 600% от инвестицията си в F1

36
0
Формула 1

CVC вероятно ще имат печалба от 600% от инвестицията си на стойност $1 млрд. във Формула 1, твърди ново изследване. Това би направило сделката на холдинга една от най-успешните в сектора, при това без значение дали планираното доскоро предлагане на акции на борсата в Сингапур се осъществи.

IPO-то бе отложено за неизвестен период от време миналия месец заради несигурността на пазарите. То бе ръководено от Голдман Закс, UBS и Морган Стенли и се очакваше бизнесът да бъде оценен на $10 млрд.

Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун твърди, че IPO-то все пак ще се осъществи до края на годината. Той е категоричен също така, че спънките не са причинени от скорошните изявления на бившия банкер Герхард Грибковски в немски съд за това, че е получил подкуп от Бърни при продажбата на акции на CVC през 2006 г.

Бяха осъществени и две продажби на ценни книжа – съответно за $1,6 млрд. и 500 милиона долара – на други финансови институции. Според специалисти това поставя оценката на F1 на около $7,1 млрд. В комбинация с 300 млн. долара кеш и 2,2 млрд. дългове стойността отива приблизително на 9 милиарда. CVC продължава да държи контролните акции и управлението на бизнеса.

Чрез продажбата на 28,3% от F1 CVC спечели 2,1 милиарда долара – повече, отколкото плати преди години. Концернът купи и всичко останало – рекламите около пистите, корпоративните услуги, придоби GP2 и GP3. Условията по задълженията на F1 не са позволили досега изплащането на дивиденти, но това се смята, че ще се промени тази година благодарение на поредното рефинансиране.