Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 CVC ще уволнят Екълстоун, ако бъде доказано, че е престъпил закона

CVC ще уволнят Екълстоун, ако бъде доказано, че е престъпил закона

42
0
Бърни Екълстоун
снимка: Race-Press

CVC Кепитъл Партнърс ще уволнят Бърни Екълстоун, ако бъде доказано, че управляващият търговските права на Формула 1 е престъпил закона при продажбата акциите на спорта през 2005-2006 г.

83-годишният англичанин е подсъдим по дело за финансови щети, заведено от медийната компания Constantin Medien в Лондон. Друга комуникационна фирма – Bluewaters Communications – го съди в Ню Йорк по подобен казус. В началото на 2014 г. ще стане ясно дали в Германия ще започне процес, а действията на Бърни вече се разследват и в Женева.

Съоснователят на CVC Доналд Макензи, който освен това е председател на Делта Топко (компанията, създадена от консорциума за управление на дела им от Формула 1), се яви пред Върховния съд в Лондон. Той заяви, че при доказана вина няма да има колебание по отношение бъдещето на Бърни:

Ако се докаже, че господин Екълстоун е сторил криминално деяние, ще го освободим.

CVC не коментираха завеждането на делата срещу англичанина, а само съобщиха, че ще ги наблюдават отблизо.

В центъра на обвинението от страна на Constantin Medien е умишленото сваляне стойността на F1 акциите и осъществяването на сделка посредством корумпирани методи (подкуп към бившия банкер Герхард Грибковски) с предпочитаната от Екълстоун компания – тази, която му гарантира поста управляващ на търговските права в спорта. Макензи обясни пред съда, че Бърни дълго време е отричал плащането към Грибковски, чак до февруари 2011 г.:

Той ми обясни, че се е срещнал с един от колегите си, който му напомнил за трансферите към Грибковски. Заяви ми, че никога не ме е лъгал, но трябва да кажа, че ми е трудно да повярвам как някой може да забрави плащане от 40 милиона долара.

Макензи определи Формула 1 като една от топ 10 инвестициите на CVC, но допълни, че една от негативните й страни е лошата реклама, посочвайки процеса като пример за такава.

Самият Екълстоун заяви при явяването си пред съда в Лондон, че не знае и не помни редица детайли относно обсъжданите отношения и сделки. На въпрос за семейния му тръст Бамбино Холдингс например той отговори:

Научавам много неща, за което трябва да ви благодаря, тъй като обсъжданият случай е отпреди 12 години. Малко трудно си спомням какво стана миналата седмица.

Подобно бе заявлението относно среща, свързана с Грибковски и процеса срещу него от 2012 г. – англичанинът каза, че не я помни и че има стотици срещи на месец. Той обаче бе категоричен, че е невинен при коментара си след напускане на съдебната зала:

Човек трябва да живее с тези неща. Хората си вършат работата. Някои се опитват да спечелят дело, казвайки това, което според тях ще им донесе победата.

Според Екълстоун освен това процесът срещу него не влияе зле на Формула 1, а всъщност е нещо добро, тъй като много факти излизат наяве.