Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цолов 15-ти на Сахир след още едно трудно състезание

Цолов 15-ти на Сахир след още едно трудно състезание

2700
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Андро Дюлгерян

Никола Цолов завърши 15-ти в основната надпревара от първия кръг на шампионата във Формула 3 за сезон 2023. Българският пилот изкара още едно трудно състезание в Бахрейн, по време на което остана без DRS.

Габриеле Мини (Хайтек) бе на полпозишън – пилотът, който не успя да потегли на старта в спринта. До него на първа редица бе Габриел Бортолето (Тридент), който участва в няколко инцидента във вчерашната надпревара и след финала получи наказание. Цолов се нареди на 16-та позиция

Температурата на пистата бе 41 градуса, тази на въздуха – 29 градуса.

На старта отново имаше забавил се автомобил. Бортолето се изстреля и поведе пред Мини и съотборника на Цолов Грегоар Соси. Никола загуби една позиция в битките веднага след потеглянето и бе 17-ти в колоната – на 0,4 сек зад Кристиан Менсъл (Кампос). Във втората от общо 22 обиколки Бортолето бе на почти три секунди пред Соси, който вече бе втори. В този тур Мини си върна позицията зад пилота на Тридент.

До четвъртия тур разликата между Цолов и Менсъл се увеличи до 0,6 сек. В петата обиколка Хю Бартър (Кампос) рязко намали темпото заради спукана гума след излитане от пистата при контакт с Джони Едгар (MP Моторспорт). При влизането му в пита Цолов премина на 15-та позиция, вече на 0,3 сек зад австралиеца Менсъл.

В 7-ата обиколка Томи Смит (Ван Амерсфоорт) се завъртя на трасето и спря на осми завой след удар с Мари Боя, който също бе неподвижен на пистата. На Сахир излезе кола за сигурност. Смит успя да потегли отново. Сейфти карът се прибра в бокса в края деветата обиколка. Мини, който вървеше втори, получи 5 секунди наказание за нарушение на стартовата процедура. При рестарта той се пребори за лидерството с Бортолето и го задмина.

Цолов излезе 13-ти – на 0,4 сек зад Зак О’Съливан и на почти секунда от десетата позиция. О’Съливан изпревари Себастиан Монтоя, Никола бе на 0,8 сек зад сина на Хуан Пабло Монтоя

О’Съливан продължи с опитите да напредва в колоната, но при следващата си маневра се удари с Пол Арон от Према. Излетя от пистата, Монтоя влезе в топ 10, Цолов остава зад Арон и О’Съливан (13-ти). В 16-ата обиколка българският пилот се бореше с О’Съливан, пазейки се от Франко Колапинто. Цолов бе на 0,2 зад състезателя на Према. Успя да дръпне на 0,8 сек пред пилота на MP Моторспорт. В 18-ата обиколка рейс контролът съобщи, че Цолов е с 5 секунди наказание за причиняване на инцидент. В 20-ия тур Никола се бореше с Леонардо Форнароли и Колапинто. Задържа 13-ото място.

За последния тур колата за сигурност се върна на трасето. Алехандро Гарсия и Роберто Фария бяха спрели на пистата. Състезанието завърши зад сейфти кара. Победител бе Бортолето заради наказанието на Мини. Цолов бе 15-ти.