Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Трудна спринтова надпревара за Цолов в Бахрейн

Трудна спринтова надпревара за Цолов в Бахрейн

3515
0
Никола Цолов
Никола Цолов

Никола Цолов завърши в дъното на класирането на спринтовата надпревара от първия кръг на шампионата Формула 3. Българският пилот получи наказание заради забавяне на механици от тима му АРТ Гран при на стартовата решетка. Освен това бе с повредено предно крило при един от рестартите в състезанието и два пъти влиза в бокса.

Франко Колапинто (MP Моторспорт) бе на полпозишън. За спринта стартовата решетка е обърната от 12-то място. Цолов бе 16-ти, едно място по-напред спрямо позицията си от вчерашната квалификация заради наказание на друг пилот.

На старта Колапинто поведе, Кайо Колет излезе втори и почти веднага опита да го изпревари – още в първата от 19 обиколки. Спечелилият квалификацията Габриеле Мини (Хайтек) блокира на грида, но успя да тръгне. Имаше няколко излизания от пистата, но без инциденти.

Цолов спечели една позиция и бе 15-ти, като се опази от проблеми при потеглянето

Още във втората обиколка Рафаел Вилагомес (Ван Амерсфоорт Рейсинг) катастрофира при контакт с Габриел Бортолето. Заби се в предпазните бариери на излизането от четвърти завой. Цолов вече бе 13-ти. Колоната бе водена от кола за сигурност в следващите обиколки. Прибра се в пита в края на шестия тур и надпреварата бе подновена.

Последва нов сблъсък и бе включен режим на виртуален сейфти кар. Бортолето се сбута с един от съотборниците на Цолов – Кейлън Фредерик.

Люк Браунинг (Хайтек) пък спря на трасето и отпадна. Междувременно Цолов получи наказание от 10 секунди за нарушение при работата на грида. Хората от тима му АРТ се забавиха на стартовата решетка.

Никола влезе в бокса и смениха носа на колата му, повреден при рестарта при сбутване със Зак О’Съливан. Наказанието обаче трябваше да изтърпи в нормални състезателни условия, което стори по-късно

Вторият рестарт бе в началото на 13-ата обиколка. В следващия тур Хосе Марти (Кампос), който по-рано бе излязъл втори, изпревари Колапинто и поведе. В дъното на колоната Цолов взе една позиция до 27-мо място, но бе на повече от 13 секунди от следващото място. За обиколка Никола сваляше по повече от секунда от разликата. На финала бе 26-ти, на 2,5 секунди от 25-ото място и на 47,7 сек от победителя. Марти спечели F3 спринта на пистата Сахир.