Начало Други Цолов 14-ти в спринта на Каталуния (обновена)

Цолов 14-ти в спринта на Каталуния (обновена)

862
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Любомир Асенов/LAP.bg

Никола Цолов се класира 14-ти в късата спринтова надпревара от четвъртия кръг на шампионата на Формула 3, който се провежда тази седмица в Испания. Българският пилот се опази от инциденти в състезанието, в което доста от съперниците му претърпяха сблъсъци с различна тежест и последствия.

Зак О’Съливан бе на полпозишън за спринта според правилото за обърнат грид от 12-та позиция в квалификацията на Формула 3. До него на първа редица бе Люк Браунинг – и двамата пилот от академията на Уилямс. Никола Цолов бе 19-ти на стартовата решетка, след като във вчерашната сесия постоянно бе в трафик, бореше се с вирус и получи повреда в съединителя.

Стартът премина чисто, без инциденти. О’Съливан поведе пред забавилия се Браунинг. Грегоар Соси зае третата позиция. Цолов взе две позиции и бе 17-ти, но след това отстъпи едно място

В края на първата обиколка от 21 пък Идо Коен излетя от пистата след удар с Рафаел Вилягомес и се удари в предпазните мантинели. Рейс контролът веднага извади кола за сигурност.

Прибирането на сейфти кара се позабави, докато маршалите поправят предпазната стена. Автомобилът за сигурност освободи колоната в края на 4-ия тур. При рестарта Цолов се върна на 19-то място, на 0,686 сек зад Джони Едгар.

В 10-ата обиколка Никола се движеше на разлика от малко над 0,2 до близо половин секунда от Едгар. В челото Браунинг атакува лидера О’Съливан, но не успя да го изпревари.

В 15-ия тур имаше контакт между Себастиан Монтоя и Пол Арон при опит на колумбийския пилот да изпревари съперника си. Няколко завоя след това Монтоя почти спря със спукана гума. Следващият изхвърчал от трасето бе Дино Беганович. Във втори и трети сектор имаше жълти знамена. Монтоя успя да стигне до бокса, като междувременно протестираше по радиото за неспазване на правилата. Беганович – също със спукана гума – отпадна от надпревара. Последва още един сблъсък – на Кристиан Менсъл с Габриеле Мини, вследствие на който австралиецът бе поредният пилот извън надпреварата. Отново излезе кола за сигурност.

След тази поредица инциденти, случили се в рамките само на обиколка, Никола Цолов бе 16-ти в колоната

Надпреварата бе подновена за финалните 3 обиколки от спринта. О’Съливан отново успя да избяга на Браунинг. Трети бе Леонардо Форнароли, следван от Габриеле Бортолето и Пол Арон.

Цолов водеше битка във втората половина на колоната с Хю Бартър и съотборника си Кейлън Фредерик. След няколко маневри между тях Бартър зае 16-ото място пред българския пилот и съекипника му в АРТ Гран при. Зак О’Съливан спечели спринта на пистата Каталуния пред Браунинг и Форнароли. Цолов остана 17-ти. След приложени наказания на други пилоти отиде 15-ти в подреждането. Малко по-късно рейс контролът наложи санкция и на Кайо Колет, което изведе Никола 14-ти.