Начало Други Никола Цолов 19-ти в F3 квалификацията в Испания (обновена)

Никола Цолов 19-ти в F3 квалификацията в Испания (обновена)

617
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов се класира 19-ти в квалификацията в Испания, където този уикенд се провежда четвърти кръг от шампионата на Формула 3 за 2023 г. Българският пилот на АРТ Гран при не успя да направи чист тур по време на сесията. Той постоянно се оказваше в трафик. Днешното му класиране означава, че Никола ще е 19-ти на грида и в двете надпревари на пистата Каталуния.

Метеорологичните условия на испанската писта станаха променливи след първата свободна тренировка на отборите от Формула 1

Надпреварите от Формула 3 са част от поддържащите състезания на Гран при състезанието на пистата до Барселона. Опасявайки се, че може да завали, всички F3 екипи започнаха веднага с опитите си след началото на квалификацията. Пилотът на Према Пол Арон зададе темпото с 1:28.369 мин. Всички успяха да направят бързи обиколки въпреки тежкия трафик. С първия си опит Никола Цолов записа 1:29.262 мин. За втората си серия той изчака тръгването на повечето от другите състезатели. Това не му помогна особено. Българинът направи бърз тур за 1:29.100 мин – на над секунда от най-доброто време в сесията. Цолов имаше възможности и за трета бърза серия. В нея времето му бе 1:28.612 мин. Това означаваше 18-то място, като до края на квалификацията Никола бе изместен с позиция назад и остана 19-ти.

Квалификацията спечели Пепе Марти от Кампос Рейсинг. За негова това е домашен кръг, а успехът е първи полпозишън в кариерата му в F3. Втори и трети се наредиха Тейлър Барнард (Йенцер Моторспорт) и Франко Колапинто (MP Моторспорт). 30-те пилоти, състезаващи се понастоящем във Формула 3, се събраха в 2,1 секунди в квалификацията на пистата Каталуния.

Разликата на Никола Цолов спрямо полпозишъна е 1,025 сек

Представянето му днес беше компрометирано от здравословното му състояние – той се бори с вирус. Освен това получи повреда в съединителя в хода на квалификацията.

„Наистина беше тежко, защото заради болестта не съм спал от три дни. Мога да използвам само ограничен кръг лекарства заради допинг тестовете“, обясни Никола Цолов. „Физическите натоварвания на тази писта са сериозни. Отделно от това, в квалификацията имах трафик в бързите обиколки, а преди второто ми излизане на пистата получих повреда в съединителя и закъснях да се върна на трасето. Натисках повече в загряващата обиколка и започнах бързия тур с почти прегрели гуми, което се отрази и на резултата ми.”

Българският пилот обясни, че най-голямата загадка за деня е липсата на темпо в автомобила му.

„Все още нямам обяснение какво се случва с колата. Третата ми обиколка в квалификацията беше много добра. Карах силно и точно, очаквах добър резултат, а се оказа, че пак съм на 1 секунда от най-бързия”, каза той.

В събота е спринтът във Формула 3, който започва в 11:30 българско време. По-късата надпревара е с дължина от 21 обиколки. В това състезание на първа позиция на старта ще е Зак О’Съливан, защото за спринта гридът се обръща от 12-то място. Така пилотът на Према ще е пръв на стартовата решетка.