Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цолов 16-ти в спринта на Ред Бул Ринг

Цолов 16-ти в спринта на Ред Бул Ринг

557
0
Никола Цолов
снимка: Спас Генев

Никола Цолов финишира 16-ти в спринта на пистата Ред Бул Ринг в Австрия в шестия кръг от шампионата на Формула 3.

Пепе Марти бе пръв на обърнатата стартова решетка, до него на първа редица бе Габриеле Мини. Никола Цолов бе 17-ти на грида. Условията бяха напълно променени спрямо петъка

Все още валеше и пистата бе мокра, така че загряващата обиколка бе зад кола за сигурност. Още в този тур се видя, че надпреварата ще е особено трудна в облаците вода, разпръсквани от болидите, които дори не вървяха на пълна състезателна скорост. Видимостта бе особено трудна.

снимки: Спас Генев

Рейс контролът реши в крайна сметка стартът да е от място, след като по-рано бе обявено, че ще е зад кола за сигурност. Колите се подредиха на грида след прибирането на сейфти кара. Неколцина пилоти се хлъзгаха още по време на загряващата обиколка. Марти поведе след изгасването на светофарите в началото на първата от общо 20 обиколки. Всички се справиха чудесно със заобикалянето на Оливър Гьоте, който не успя да тръгне. На мократа писта Мини загуби две позиции и бе изпреварен от Кейлън Фредерик и Пол Арон. Цолов също не задържа мястото си и отиде 20-ти.

снимки: Спас Генев

В челото Марти отвори разлика от почти 3 секунди, докато Мини се бореше да задържи четвъртото място от Кайо Колет. Никола отиде още едно място назад – 21-ви, на 16,776 сек от лидера

Постепенно условията на пистата се подобриха малко, дъждът поспря. Разликите намаляха. Мини си върна една позиция, докато Колет и Фредерик се бореха. Никола Цолов също напредна с едно място – до 20-то. В 11-ата обиколка Рафаел Вилягомес и Оливър Грей се удариха и излезе кола за сигурност. Рейс контролът съобщи, че ще разследва станалото след финала. Цолов стигна 18-ото място.

Сейфти карът се прибра в края на 13-ия тур. При рестарта Цолов взе една позиция и се върна на мястото, от което стартира – 17-ти. После пак се върна 18-ти.

В последните обиколки битката за първото място се ожесточи. Пол Арон надделя, Мини също изпревари Марти. Цолов отново бе 17-ти в колоната. Във финалния тур Марти отиде пети и се водеше битка между четири коли за последното място на подиума. Мини надделя. Цолов вече бе 16-ти, на която позиция и завърши на пистата. Състезанието спечели Арон пред Мини и Колет. В самия край на състезанието Цолов подпря колата на Никита Бедрин, но и двамата останаха на трасето.