Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цолов 17-ти в първата си F3 квалификация

Цолов 17-ти в първата си F3 квалификация

2968
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Андро Дюлгерян

Никола Цолов завърши 17-ти в първата си квалификация във Формула 3. Българският пилот дебютира в шампионата с екипа на АРТ Гран при. Първи кръг от F3 първенството е в Бахрейн, където този уикенд стартира и световният шампионат на Формула 1. Надпреварите, от които е част Цолов, са в поддържащата програма за Гран при състезанието.

В квалификацията за състезанията от Формула 3 пилотите правеха по три опита с три комплекта гуми. Втората серия на Никола Цолов бе анулирана заради нарушение ограниченията на трасето. Той се бореше за 12-та позиция, защото при обърнатия грид за утрешния старт това щеше да е първо място при потеглянето.

При второто си излизане Цолов наруши ограниченията на четвърти завой

Кривата стана известна през 2021 г. по време на Гран при на Бахрейн. Тогава Люис Хамилтън многократно излизаше встрани, което първоначално бе разрешено. Рейс директорът Майкъл Маси промени инструкцията по време на самото състезание. Накрая Макс Верстапен изпревари пилота на Мерцедес на същия завой, излизайки встрани и му бе наредено да върне позицията. Ситуацията предизвика огромен дебат за това кое точно се води ограничение на трасето, който продължава от време на време да се появява.

При последните излизания от АРТ пуснаха Цолов зад по-опитния му съотборник Грегоар Соси, който записа трето време зад най-бързите в сесията Габриеле Мини и Габриел Бортолето

Никола бе само на 0,4 сек от съотборника си, но остана 17-ти. Разликата с полпозишъна, спечелен от Мини, бе малко над 0,5 сек. Времето на Цолов бе 1:47.593, а това на Мини – 1:47.055 мин). Мини също като Цолов е част от академията на Алпин за млади таланти.

На две места пред Никола Цолов се класира синът на Хуан Пабло Монтоя, който отскоро е част от програмата на Ред Бул за млади пилоти. Бившият пилот от Формула 1 бе в Бахрейн, за да гледа карането на Себастиан.