Начало Други Цолов 19-ти в неделното F3 състезание на Каталуния

Цолов 19-ти в неделното F3 състезание на Каталуния

486
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Любомир Асенов/LAP.bg

Никола Цолов завърши 19-ти в основната надпревара от кръга на Формула 3 в Испания. Българският пилот на АРТ Гран при се опази от проблеми в състезанието, в което бяха наложени страшно много наказания за инциденти и неспазване лимитите на трасето.

Пепе Марти бе на полпозишън за неделната надпревара от първенството на Формула 3 на пистата Каталуния. Цолов бе 19-ти на грида

На старта Марти и Тейлър Барнард водеха битка за първата позиция в продължение на почти половин обиколка. По-назад в колоната имаше удар между Люк Браунинг и Леонардо Форнароли в четвърти завой. Браунинг спря на пистата със спукана гума. Цолов загуби две позиции и отиде 21-ви. На пистата излезе кола за сигурност – във втората от общо 25 обиколки.

Редът при излизането на сейфти кара бе Марти, Барнард, Франко Колапинто. Четвърти вървеше Дино Беганович, който заедно с Цолов бе проверяван за опасно пускане от пита преди началото на надпреварата

Колата за сигурност се прибра в края на шестата обиколка. Марти запази лидерството пред Барнард и Колапинто. Никола остава 21-ви при рестарта. В десетия тур изпревари Тони Смит за 20-ото място. Веднага след това Хънтър Вийни и Рафаел Вилягомес се сблъскаха и излетяха от пистата. Ситуацията се размина без сейфти кар.

В 11-ата обиколка Колапинто взе втората позиция от Барнард на старт-финалната права. Скоро и Беганович изпревари пилота на Йенцер Моторспорт.

В средата на състезателната дистанция пилотите основно се следваха в колоната. Габриеле Мини се опитваше да напредне и сбърка при маневра срещу Кристиан Менсъл. И двамата продължиха. Марти бе на 1,2 сек пред Колапинто. Цолов вървеше 20-ти.

Барнард загуби още две места – Габриел Бортолето и Пол Арон го изпревариха в 17-ия тур. Марти поддържаше аванса си на малко над секунда. Цолов се движеше на 0,3-0,4 сек от Оливър Грей. Барнард се бореше все повече, вече задминат и от Мари Боя. Рейс контролът наказа Смит и Мини с по 5 секунди за неспазване лимитите на трасето. Съотборникът на Цолов в АРТ Гран при Грегоар Соси спря в пита, след като в битка на пистата спука гума. Това означаваше, че Никола отиде 19-ти.

До края на състезанието имаше куп наказания за причиняване на инциденти и спазване ограниченията на трасето. Марти взе победата за радост на испанските фенове по трибуните пред Колапинто и Беганович. Цолов пресече финала 19-ти.