Начало Картинг Цолов показа класа във Враца, но германци спечелиха ЕКО 24-часа на България

Цолов показа класа във Враца, но германци спечелиха ЕКО 24-часа на България

210
0

PF Racing, които са настоящите Световни Шампиони в категорията, триумфираха във второто издание на ЕКО 24 часа на България за 2023 година. Немският тим, който завърши на върха на почетната стълбичка и в Кюстендил през юни, изпревари с четири обиколки българския тим Eventa с Георги Ванков, Марио Динолов и Диан Костадинов.

Никола Цолов, който само седмица по рано спечели два подиума на „Херес“ в Eurocup-3 и се върна в България специално за 24-часовата надпревара във Враца, допълни подиума заедно със съотборниците си Калоян Върбицалиев, Гийом Файе и Матео Кастел. Четиримата завършиха на по-малко от 4 секунди зад Eventa след 1558 обиколки на пълна газ и уникален финал, в който Цолов до последно преследваше Костадинов за втората позиция.

Българският лъв направи страхотен двоен стинт в края на съботния ден и позволи на Flash Racing да се доближи на обиколка от лидерите. Целият екип на PF Racing обаче бе перфектен във втората половина на надпреварата и след 1555 тура на пълна газ се пребори за победата в най-голямото моторспорт състезание у нас.

В категория “Gold” първото място спечелиха белгийците от Panthaa Racing by Jovatechniks,

а в категория на новобранците – “Silver” на върха на подиума завършиха Echo Sierra YCT. Отборът на официалният спонсор на шампионата ЕКО, за който караха представители на българските медии и победителят от специалната онлайн игра на ЕКО България, също се качи на почетната стълбичка в Silver и за пореден път доказа, че картинг състезанията по издръжливост са перфектна платформа както за професионални пилоти, така и за запалени фенове.

„Отборът на звездите“ също започна ударно ЕКО 24 часа на България

Благодарение на многократния шампион по мотоциклетизъм на България и Европа Мартин Чой All Stars дори излезе за кратко начело в категория Silver. Съотборници на Чой във Враца бяха младата картинг надежда Любослав Руйков в тандем със своя механик – Станислав Каваримов, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от „Игри на волята“ и автовлогърите Иван Ванов и Дани Рангелов.

Уникалната атмосфера във Враца, която продължи през целия уикенд, бе страхотен празник за моторспорт феновете, но и голяма подкрепа за тригодишния Тихомир от Михайлово, който е диагностициран с детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия. Организаторите на надпреварата предоставиха част от входните такси, както и лични дарения на Тихомир, за да му помогнат в тежката битка и го очакват скоро на пистата, но вече в ролята на пилот.

За поредна година ЗАГОРКА подкрепя Европейското първенство по картинг за издръжливост в България, като част от инициативите си за безопасно шофиране и отговорна консумация, водени от марката Heineken 0.0 и посланието си „Карай трезво! Когато шофираш, не пий“. Кампанията се фокусира върху това да предоставя винаги отговорен избор на консуматорите, като избират висококачествената безалкохолна алтернатива на пивото, за да се насладят на любимата си напитка по всяко време и при всеки повод.

Последното състезание в календара на Karting Events Bulgaria за настоящия сезон е на 11 и 12 ноември. Пистата в Серес, Гърция ще бъде домакин на една четиричасова и една седемчасова надпревара, като най-интересните моменти от състезанията ще може да наблюдавате на живо на Facebook страницата на Karting Events Bulgaria.