Начало Други Цолов пред медиите навръх рождения си ден

Цолов пред медиите навръх рождения си ден

702
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Навръх рождения си ден младият български пилот Никола Цолов имаше тежка програма на картинг пистата в Ринг Мол София. Интервютата с представителите на българските медии следваха едно след друго. Имаше и срещи с фенове, още ангажименти. Никола набързо прави няколко обиколки на пистата с Коко Върбицалиев за разтуха и продължи със задълженията, но и сподели някои важни детайли преди втория си сезон във Формула 3.

Надпреварите ще започнат отново заедно с първия уикенд на Формула 1 в Бахрейн и след това му предстоят тежки битки с по-добре познати съперници, писти болиди. С интерес очаква какви ще са качествата на новите гуми на Пирели. Италианците сменят два от трите си типа продукти в серията и е важно как той и екипът ще успеят да намерят добрите настройки за работа с тях с по-малко износване и по-добър грип в малко по-дълги серии от обиколки.

Цолов ще продължи да е част от тима на ART. Ще работи със същия състезателен инженер, с когото бе и миналия сезон. Това е една от добрите новини, защото вече се разбират и има надежда за по-добри реакции от миналия сезон, когато не го послушаха да стартира с гуми за мокро на Спа например. Така бе пропусната отлична възможност за победа в дебютната му година.

Натрупаният опит през 2023 г. със сигурност ще помогне на сънародника ни в наистина крайно неравната битка с голямата част съперниците

Голяма част от тях не просто имат повече опит в състезанията – било Формула 3 или в Регионал, но имат финансиране, за да тренират. Карат с пъти повече от него извън състезателните уикенди. Това има огромно значение, особено при млади състезатели, които се нуждаят от всеки километър опит. Момчетата карат с дни болиди от GP3. Да, те са на няколко години, но са с промени и все пак са близки до настоящите. Тестват на част от пистите, на които има надпревари. Практически не спират да карат. Но един-единствен тест ден струва над 20 000 евро.

Мениджърската агенция на Фернандо Алонсо и програмата на Алпин наистина дадоха шанс на Никола. Качиха го вече много високо в йерархията на автомобилния спорт. В него обаче всичко струва много скъпо. Тестовете на симулатор също са много важни, но и за тях времето е ограничено, а симулаторът, на който работи с екипа, е от най-добрите. За жалост инвестициите в моторния спорта стават все по-големи и е важна подкрепата от всеки.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NT 🦁 (@nikola_tsolov)