Начало Други Цолов шести в F3 квалификацията и с наказание 3 места назад на...

Цолов шести в F3 квалификацията и с наказание 3 места назад на грида

971
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: АРТ Гран при

Никола Цолов се класира шести в квалификацията за основната надпревара от втория кръг от шампионата на Формула 3. Българският пилот на АРТ Гран при бе десети в свободната тренировка на пистата Албърт парк. След нея обаче бе наказан за причиняване на катастрофа. Цолов удари Алекс Дън в края на сесията – три минути преди изтичане на времето за подготовка. Впоследствие стюардите постановиха, че българският пилот е допуснал грешка. Наказанието е преместване с три места назад на грида и две наказателни точки.

„Аз бях в бърза обиколка и мислех, че Дън криволичи по пистата. Не знаех накъде да отида, за да го изпреваря, а той явно беше в бавен тур. Мръднах наляво и след това усетих удар в лявата гума. Нищо умишлено не съм направил“, заяви Цолов

Пилотът на АРТ Гран при допълни, че няма нищо срещу състезателя на MP Моторспорт.

„Освен това нищо не се печели в тренировка, така че просто няма как да направя нещо с умисъл“, каза още Цолов.

„Не ми казаха, че е там, но вината е моя, не на отбора. Аз трябва да си гледам в огледалата. Предполагам, че се е подразнил и малко е прекалил с реакцията“, бе коментарът на Дън.

„[Пилотът на] кола №25 [Цолов] обясни, че обиколката му е била повлияна от №9. Искайки да предупреди №9 за присъствието си и че го бави, той е променил нормалната си състезателна траектория, приближавайки се до №9. №25 прецени грешно действията си и удари №9. След подробен преглед на ситуацията стюардите решиха, че действията на №25, макар и неумишлени, са причина за катастрофа, която можеше да бъде избегната. Ето защо се налага наказание в съответствие с предходни прецеденти“, се казва в решението.

Дън получи официално предупреждение от стюардите заради това, че задържа Цолов. В решението се казва, че е наложена тази санкция заради катастрофата, тоест наказанието можеше да е по-сериозно ако ударът не се бе случил.

При първото си излизане в квалификацията Цолов стъпи в тревата. Той 26-ти, бе на 5,2 сек зад повелия в класирането Леонардо Форнароли (1:33.882 мин). Очакванията за уикенда са пистата Албърт парк да претърпи сериозна еволюция и пилотите да подобряват времената си с почти всеки тур. Също като в свободната тренировка на екипите от Формула 1 и в тази на отборите от Формула 3 имаше доста грешки и излизания от трасето.

Със следващата си серия Цолов излезе на 12-та позиция – на 1,2 сек от най-доброто постижение в този момент. След това загуби едно място и отиде 13-ти.

В началото на вторите серии Пьотр Вишницки за момента спря на пистата. Имаше леко колебание дали ще успее да потегли или ще се наложи спиране на сесията. Състезателят на Родин Моторспорт успя да тръгне и квалификацията продължи.

Габриеле Мини оглави подреждането с 1:33.505 мин. Малко след това Сами Мегутуниф от Тридент катастрофира и рейс контролът веднага спря квалификацията. В този момент Цолов бе с трето време – на 0,509 сек

От времето в квалификацията оставаха малко над 4 минути и половина. След като маршалите разчистиха трасето от отломките сесията бе подновена и се образува опашка, а от там и трафик. В края на загряващия тур се образува истинско задръстване, докато пилотите се опитваха да отворят достатъчна разлика помежду си. Цолов отново даде трето време, но завършващи след него бързите си обиколки състезатели го свалиха до шесто място. Форнароли спечели полпозишъна.

Първата надпревара от третия кръг на Формула 3 е спринтът в събота. За него стартовата решетка е с обърнат грид за първите 12 в квалификацията. Позицията на Цолов ще е в съответствие с наказанието му.