Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис пред Верстапен и Ръсел в съкратената заради удар на Албон първа...

Норис пред Верстапен и Ръсел в съкратената заради удар на Албон първа тренировка в Австралия

3149
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Майкъл Потс

Ландо Норис записа най-доброто време в първата свободна тренировка от уикенда за Гран при на Австралия. Зад пилота на Макларън се наредиха Макс Верстапен с Ред Бул и Джордж Ръсел (Мерцедес). Сесията бе съкратена с 10 минути заради удар на Алекс Албон в предпазните бариери. Пилотът на Уилямс е невредим, но болидът му пострада сериозно.

Температурата на въздуха бе 18 градуса, а тази на пистата – 31 градуса в началото на първия час за подготовка на пистата Албърт парк. Денят е от особено значение за Карлос Сайнц. Испанският пилот на Ферари премина успешно тестовете на ФИА, след като пропусна Гран при на Саудитска Арабия заради спешна операция за апандисит. Той каза, че е готов да кара в Австралия, но и няма да се мъчи да върши геройства ако не се чувства добре по време на петъчните тренировки.

„Не съм глупак. Ако не се чувствам добре, пръв ще вдигна ръка и ще заявя, че ми трябват още две седмици за възстановяване. Това е и планът ни с ФИА. Ще има още един преглед – те следят прогреса ми. Нямам никакво желание да страдам и да ме боли“, заяви Сайнц.

Отборите не губиха време след светването на зеления семафор

Фернандо Алонсо бе с решетки на своя Астън Мартин, тъй като провеждаше изпитания на нови компоненти. Джордж Ръсел се обади още в първата минута, че усеща вибрации през системата за управление. Според първоначалната информация в Мерцедес са се върнали към пода, който използваха по време на предсезонния тест. Той е различен от спецификацията от първите два старта на Сахир и в Джеда.

В началото на сесията изборът на гуми бе основно медиум. Серхио Перес, Макс Верстапен и Шарл Льоклер започнаха работа със софт. След 10 минути работа начело в подреждането бе Ланс Строл със 1:19.858 мин (с медиум). Това постижение бе последователно подобрено от местната звезда Оскар Пиастри (също със средните по твърдост гуми) и Льоклер след това (със софт) – 1:19.337 мин.

Перес (със софт) излез пръв – мексиканският пилот на Ред Бул бе по-бърз с 0,099 сек от Шарл. Екипът от Милтън Кийнс няма новости за уикенда в Австралия, както и Мерцедес, Макларън и Хаас. Останалите екипи имаха дребни детайли за пистата Албърт парк. Тестовете на Алонсо бяха повече с поглед към следващите стартове, отколкото конкретно за предстоящата надпревара. Най-голяма промяна има във Виза РБ, които донесоха ново задно крило в Австралия.

Льоклер се върна пръв в подреждането с 1:18.670 мин. Той бе прескочен от Макс Верстапен (със софт), който бе по-бърз с 0,440 сек

Четвърти бе Пиастри, следван от съотборника си в Макларън Ландо Норис, Строл, Юки Цунода, Кевин Магнусен, Естебан Окон, Даниел Рикиардо.

Температурата на пистата се вдигна до 33 градуса. Условията по време на втората тренировка ще са по-близки до тези за състезанието, макар че то ще стартира с час по-рано местно време спрямо началото на втората сесия и квалификацията на Албърт парк. Причината за промяната в часовете е миналогодишният хаос, когато състезанието бе спирано три пъти и бе на път да приключи на смрачаване.

Междувременно Цунода записа второ време, на 0,390 сек от Верстапен. Алонсо изхвърча от пистата и се обади, че е изтървал колата в десети завой. От Астън Мартин решиха след това да сменят пода му.

Норис помоли механиците на Макларън да проверят пода на болида му, защото се удрял прекалено много в настилката. Малко след това англичанинът даде първо време – 1:18.564 мин (със софт, -0,106 сек спрямо постижението на Верстапен). Строл излезе втори, на 0,103 сек зад Норис. Температурата на пистата вече бе 35 градуса. Тази на въздуха се качи само с един градус до 19.

Ръсел на свой ред стъпи в тревата и вдигна пушилка. 20 минути преди карирания флаг тренировката бе спряна от рейс контрола заради катастрофа на Алекс Албон

Той бе десети в класирането в този момент – на 0,879 сек от времето на Норис. Албон се обади по радиото на тима си Уилямс, че е добре и сам слезе от колата, която разби на осми завой. Една голяма част от пистата бе осеяна с отломки от автомобила.

Първата петъчна тренировка бе подновена с оставащи по-малко от 10 минути от времето. Хамилтън изтърва болида още в първия си бърз тур и прелетя през тревата, но се върна на пистата. Верстапен също излетя и стъпи в прахоляка. Обади се по радиото, че задната част на болида му е потънала рязко.

Нидерландецът все пак записа второ време в самия край на сесията – само на 0,018 сек от постижението на Норис. Ръсел излезе трети, следван от Льоклер, Цунода, Перес, Строл, Сайнц. Топ 10 допълниха Хамилтън и Пиастри.