Начало Избрани Цунода: Ще подходя към уикенда в Баку по обичайния си оптимистичен начин

Цунода: Ще подходя към уикенда в Баку по обичайния си оптимистичен начин

192
0
Юки Цунода
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода няма да променя подхода си в предстоящия уикенд в Азербайджан. Пилотът на Алфа Таури заяви, че е оптимистично настроен и се надява на добър резултат на градската писта в Баку. Японецът също така търпение да участва в първата спринтова квалификация в историята на F1.

Цунода има добри спомени от Азербайджан. 22-годишният състезател финишира на седмо място в първото си участие на уличното трасе през 2021 г. Миналата година той също се движеше в челната десетка преди да получи черно-оранжев флаг заради проблеми със задното крило. В крайна сметка Цунода завърши 13-ти тъй като трябваше да направи допълнително спиране в бокса

Сега състезателят на Алфа Таури се надява на силен резултат, въпреки че дългите прави в Баку едва ли ще паснат на болида AT04.

„В миналото се представих доста добре в Баку. През 2021 г. завърших седми, а миналата година имах повреда в DRS докато се движех на шесто място и в крайна сметка останах 13-ти. Имам хубави спомени от там и харесвам пистата. През последните две години нашият автомобил пасваше на тази писта, така че се надявам това да се случи и тази година“, сподели Цунода.

„Предстоят ни някои актуализации, особено на задното крило. Така автомобилът ни ще има конфигурацията с ниска притискаща сила, която е типична за тази писта. Досега тази година имахме известни трудности по отношение на максималната скорост, а за Баку определено е необходима да имаш висока скорост на правите. Надявам се настройките на автомобила да са подходящи за пистата в Азербайджан. Ще подходя към уикенда по обичайния си оптимистичен начин. Освен това нямам търпение да се върна в автомобила след толкова дълга почивка“, добави състезателят на Алфа Таури.

Цунода коментира и новия формат, който ще включва и спринтова квалификация.

„Това ще бъде първият ни спринтов уикенд за годината. Благодарение на новия формат се чувствам по-развълнуван от обикновено. Промените означават, че работата, която свършихме в симулатора, става още по-важна. Така ще компенсираме по-малкото време за тренировки на пистата“, продължи Цунода. „Ще бъде жизненоважно да имаме добър автомобил още от FP1. Със сигурност последната ни сесия в симулатора беше много полезна, като се започне от Австралия, за да се разбере по-добре колата, и след това се погледне към следващите няколко състезания в Баку и Маями, тъй като от Азербайджан ще отидем директно във Флорида“, завърши Юки Цунода.

Съотборникът на Цунода Ник де Врис също няма търпение да се върне в Азербайджан. Състезателят на Алфа Таури ще кара за първи път автомобил от F1 на невероятното градско трасе. Де Врис също така ще участва и в първата си спринтова надпревара

„Баку ще бъде първият ми спринтов уикенд. Това ще бъде особено предизвикателство – ще имаме само една тренировка преди квалификацията. От друга страна съм бил на тази писта и преди време и дори съм записал три втори места във Формула 2“, каза Де Врис.

„Всички сме развълнувани да се състезаваме отново след тази дълга почивка. Пистата е доста уникална зарад факта, че обикновено на уличните трасета изпреварванията са много трудни. Тук изключително дългата права дава възможности, поради което състезанията в Баку често са били доста напрегнати. Надявам се нещата да се развият по хубав за нас начин и да има за какво да се радваме в края на състезанието.“

„Чувствам, че постигаме напредък, но разликите в средата на полето са доста малки. Затова е много трудно да се борим за точки, защото в „нормално“ състезание първите десет места са заети. Трябва да сме сигурни, че сме готови да се възползваме от грешките на тези, които обикновено са в челната десетка. Въпреки че виждам признаци на напредък, Баку изисква много скорост на правите, а досега не бяхме толкова конкуренти в този аспект. Нека изчакаме и видим какво ще се случи“, допълни състезателят на Алфа Таури.