Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода: Квалификацията беше забавна

Цунода: Квалификацията беше забавна

134
0
Юки Цунода
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода коментира представянето си в квалификацията на Яс Марина. Пилотът на Алфа Таури определи сесията като „забавна“ и определено бе доволен от това, че участва в Q3 и бе толкова близо до челната петица.

Цунода показа добро темпо по време на квалификацията. Японецът като бе трети по скорост в Q1. а в края на Q2 се класира осми. Така той си гарантира участие в последния сегмент от сесията

Японецът продължи да прави добро впечатлени и в Q3, като се изкачи до шесто място още в първата си обиколка. След това той даде седмо време при че последният си опит. Пилотът на Алфа Таури обаче мина едно място напред заради изтриването на обиколката на Серхио Перес. По този начин той ще потегли от чудесната сесия в днешната Гран при на Абу Даби. Това ще бъде последния старт, в който отборът от Фаенца ще бъде ръководен от Франц Тост.

„Квалификацията беше забавна Отборът свърши много добра работа, защото петъчният ден не беше най-лесният за нас. Подобренията, които внесохме, изглеждаха добре на хартия, но по отношение на баланса бяха много различни в сравнение с последните състезания, така че първоначално ни беше трудно да ги разберем“, сподели Цунода.

„Анализирахме данните, направихме промени и напредвахме от сесия в сесия. С течение на времето се чувствах все по-комфортно в автомобила. В квалификацията той беше наистина добър“, продължи пилотът на Алфа Таури. „Отборът беше страхотен и без усилията на всички нямаше да стартирам шести. Намираме се в добра позиция за спечелване на точки. Въпреки че зад нас има няколко бързи болида, деградацията изглежда висока, така че никога не знаеш какво може да се случи. Мисля, че е възможно да финишираме в челната десетка, така че ще направя всичко възможно и ще завърша сезона на висока“, каза още Юки Цунода.

23-годишният състезател иска да запише силен резултат и да го посвени на напускащия ръководител на тима Франц Тост

„Да, на 100 процента искам това да е един подарък за него. Засега се надявам, че Франц е щастлив. Мисля, че е щастлив, особено като се има предвид, че днес стартирам шести. Ние знаем, че трябва да завършим на добра позиция. Според мен, седмото място при конструкторите ще бъде най-добрият подарък за него.“

„Това не е невъзможно. Просто искам да видя щастливата му физиономия. Ние сме в отлични отношения. Без него нямаше да мога да се развивам така като пилот. Така че просто искам да го изпратя със силен резултат. Ще направя всичко по силите си“, заключи Юки Цунода.

Другият пилот на Алфа Таури Даниел Рикиардо отпадна още в Q2. Австралиецът ще потегли 15-ти във финалната Гран при на сезон 2023.

„Не допуснах никакви грешки в последната обиколка. Смятам, че имахме още много какво да покажем. Представянето ни изглеждаше обещаващо, но когато излязохме на пистата, усетихме, че сме загубили малко скорост. Ще прегледаме данните и ще намерим някои отговори. Жалко е, защото в петък изглеждахме сравнително силни. Затова е разочароващо, че не успяхме да постигнем повече в квалификацията“, коментира Рикиардо.

„Това ще бъде дълго състезание. Изглежда, че някои отбори са спестили няколко комплекта твърди гуми, така че се надяваме това да отвори някои прозорци със стратегията и да можем да си пробием път напред“, добави опитният австралиец.