Начало Избрани Цунода: Мисля, че почти всички пилоти обичат Силвърстоун. Аз със сигурност харесвам...

Цунода: Мисля, че почти всички пилоти обичат Силвърстоун. Аз със сигурност харесвам това трасе

266
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода коментира предстоящата Гран при на Великобритания в F1. Пилотът на Алфа Таури призна, че подобно на свои колеги, той също харесва пистата Силвърстоун. Цунода също така се надява да се върне в зоната на точките след като имаше трудности в последните няколко старта.

Цунода спечели само 2 точки от началото на годината. Младият японец финишира десети в състезанията в Австралия и Азербайджан. Цунода намери място в топ 10 и в Барселона, преди да получи наказание и да се смъкне назад. Състезателят на Алфа Таури бе далече от челната десетка и се надява да има повече късмет в предстоящия рейс уикенд във Великобритания

Пилотът на Алфа Таури има добри спомени от Силвърстоун. Именно тук той спечели първата си победа в F2 през 2020 г. Година по-късно той завърши десети в първата си кампания в F1. Миналия сезон Цунода остана 14-ти в Гран при на Великобритания и си тръгна с 0 точки.

Цунода потвърди, че този уикенд ще има някои подобрения в болида на Алфа Таури.

„Мисля, че почти всички пилоти обичат Силвърстоун. Аз със сигурност харесвам това трасе. Повечето завои тук са високоскоростни“, каза Цунода. „Очакваме някои по-значителни подобрения на аеродинамиката за този кръг. Това ме кара да съм доста оптимистично настроен и да вярвам, че тази състезателна седмица можем да направим стъпка напред“, продължи пилотът на Алфа Таури. „Връщаме се към обичайния формат на уикенда след спринта в Австрия. Това означава, че ще имаме повече време да тестваме обстойно актуализациите. Това на практика е добре, тъй като това състезание ще бъде важно от гледна точка на това какво можем да очакваме за следващата част от сезона“, обясни Цунода.

Японецът също така посочи, че пистата Силвърстоун изисква перфектно балансиран болид.

„Перфектният автомобил за Силвърстоун в някои отношения е доста подобен на този, който е необходим в Австрия. Трябва да имаме ниско съпротивление и добро натоварване“, каза Цунода. „Силвърстоун и британската Гран при имат богата история. Освен това аеродинамичният ни тунел и хората от аеродинамиката са базирани не толкова далеч.“

„Аз наистина обичам самата писта. Тя е много готина и класически и много ми харесва да карам на нея. Имам добри спомени, тъй като преди няколко години спечелих спринтовото състезание от F2, а също така завърших на подиума във финалното състезание. Също така мога да оценя, че атмосферата там е уникална, тъй като Великобритания е специална страна по отношение на моторните спортове и е много важна за F1“, заключи Юки Цунода.

Другият пилот на Алфа Таури Ник де Врис също познава пистата Силвърстоун. Нидерландецът е карал тук както в по-малките категории, така и в световния шампионат за издръжливост на ФИА. Де Врис се намира под голямо напрежение, тъй като търси първи точки за сезон 2023. Има немалка вероятност той да бъде освободен от Алфа Таури още преди края на настоящата кампания

„Силвърстоун е писта, която познавам добре. Състезавал съм се тук в различни категории с едноместни автомобили и дори в световния шампионат за издръжливост. Това е много бърза писта и с голям брой високоскоростни завои“, сподели Де Врис.

„Нашите автомобили са толкова бързи в тези завои, заради което се налага да премахнете притискаща сила, защото голяма част от обиколката се взима на пълна газ. При тези скорости вятърът често е фактор, тъй като трасето е много равно и открито, а времето често е непредсказуемо. Това е историческо място в сърцето на F1 и моторните спортове, тъй като ядрото на нашата индустрия е базирано около Силвърстоун.“

„Не знам дали пистата ще пасне добре на нашия автомобил. Това е въпрос, който всички винаги си задават. Смятам, че като гледам трасето, е невъзможно да се предвиди дали представянето ти ще е силно или не. Разликите в средата на колоната са толкова малки, така че изпълнението е от ключово значение. Когато изкараш добър и чист уикенд, това е от голямо значение и бързо се доближаваш до челната десетка. Освен това трябва да вземате правилните решения през уикенда, за да извлечете максимален потенциал от пакета, с който разполагате“, добави пилотът на Алфа Таури.