Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода не знаел, че води в Абу Даби: Затова впоследствие бях доста...

Цунода не знаел, че води в Абу Даби: Затова впоследствие бях доста изненадан

1500
0
Юки Цунода
Юки Цунода; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода изкара пет обиколки начело на колоната в Абу Даби, но дори не разбрал, че води по време на последното състезание от сезон 2023. Японският пилот на Алфа Таури, който ще продължи да се състезава за тима от Фаенца и догодина, за първи път в кариерата си във Формула 1 се оказа лидер в Гран при надпревара.

„Честно казано, не знаех, че водя колоната и затова впоследствие бях доста изненадан“, призна Цунода, който завърши осми в състезанието

„В началото на сезона не сме си и помисляли, че ще сме в подобна позиция накрая. Така че екипът има огромен, огромен напредък. А без усилията на целия отбор нямаше да постигнем толкова много. Начинът, по който работиха през цялата година, бе невероятен и заслужиха всичко накрая. Имахме нови неща за почти всеки старт“, допълни Цунода.

Японският пилот съжаляваше единствено, че не е успял да донесе достатъчно точки, за да се класира Алфа Таури на седмо място в шампионата. Отборът остана на 3 точки от Уилямс. Цунода каза също така, че първият му стинт в Гран при на Абу Даби умишлено бе толкова дълъг.

„Това бе планът. Знаехме, че ще е трудно. Внимавахме какво е поведението на гумите, а те се държаха доста добре. Според мен стратегията като цяло бе прилична. Дори да бяхме повторили тази на топ отборите, не съм убеден, че щяхме да сме шести. Така че не съжалявам за това“, каза още Цунода.

Даниел Рикиардо остана 11-ти – точно извън зоната на точките. Австралиецът, който се върна на грида като титуляр по средата на сезона, а след това претърпя и контузия, завърши сезон 2023 на 17-та позиция с 6 точки

„Не беше лошо състезание. Имахме прилично темпо, но бе трудно да се постигне каквото и да е, когато влезеш в нечий мръсен въздушен поток. И в тази надпревара като в някои други имах усещането, че ако имаше още една обиколка, щяхме да вземем повече точки. По-задната стартова позиция обаче оказа влияние. Добре е, че Юки спечели няколко точки. Трябваше ни още съвсем малко и затова щеше да е хубаво и аз да съм в топ 10“, коментира Рикиардо.

Австралиецът допълни, че от една страна се радва на предстоящата почивка, но от друга му се иска да продължи да се състезава. И двамата с Цунода още веднъж благодариха на Франц Тост, за когото Гран при на Абу Даби бе финалната надпревара във Формула 1.