Начало Избрани Цунода: Ник и аз се докоснахме в първата обиколка от спринта

Цунода: Ник и аз се докоснахме в първата обиколка от спринта

225
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода остана много разочарован от развоя на спринтовото състезание в Азербайджан. Пилотът на Алфа Таури приключи надпреварата преждевременно след като се удари в стената в края на първата обиколка.

Цунода беше единственият отпаднал пилот в краткото състезание по улиците на Баку. Японецът стартира от 16-та позиция на стартовата решетка след като не успя да прескочи първия сегмент от спринтовата квалификация в събота. Следователно той стартира точно пред съотборника си Ник де Врис. За съжаление двамата имаха контакт на завой №3 в първата обиколка на спринта.

Цунода получи поражение по предното крило в резултат на докосването с Де Врис. Пилотът на Алфа Таури съобщи на отбора по радиото, че има повредено крило е на път към бокса. За съжаление той се удари в стената на завой №14 и повреди още автомобила си.

„Ник и аз се докоснахме в първата обиколка от спринта. Това се случи когато се опитвах да го изпреваря. За съжаление нямаше място и за двамата, заради което имахме контакт, след който предното ми крило беше повредено“, сподели Цунода.

„[Не] усещах да имам сериозни проблеми и минах от външната страна [в завой №14], което обикновено правя. Искам да кажа, че отпуснах малко газта, но изобщо не можех да контролирам автомобила.“

„Блъснах се в стената и състезанието ми приключи. Това е много неприятно, тъй като не успяхме да се възползваме максимално от вчерашната възможност“, добави състезателят на Алфа Таури.

Същевременно ръководителят на отдела за представяне на автомобилите на Алфа Таури Гийом Дезото потвърди, че Цунода и Де Врис са имали контакт по време на спринта в Баку.

„Двата автомобила се състезаваха усилено от самото начало и се оказаха един до друг на върха на завой №3. Ник влезе в контакт с предното крило на Юки при излизане от завоя. В резултат на това Юки се удари в стената в завой №14.“

След удара задната дясна част на болида Алфа Таури AT04 се разхлаби и направи болида много нестабилен. Това още повече затрудни Цунода да се добере до питлейна, където той получи ново крило. След това екипът пусна японеца обратно на пистата. За съжаление се оказа че автомобилът на Цунода е сериозно повреден и буквално се „свлича“ по пистата.

„За съжаление повредата в задната му дясна част сложи край на участието му в състезанието“, добави Дезото.

Рейс контролът не беше никак доволен от решението на Алфа Таури да върне Цунода на пистата с автомобил в такова състояние. Затова стюардите наложиха на отбора от Фаенца глоба от 5000 евро заради освобождаване на автомобил в опасно състояние

„Отборът направи визуална проверка на автомобила, монтира нова гума и джанта, след което освободи автомобила“, се казва в официалното изявление на стюардите.

„Задното дясно окачване се повреди почти веднага след излизането. Затова автомобилът трябваше да се прибере бавно в бокса и да бъде отстранен. Смятаме, че отборът е можел да направи повече, за да провери дали автомобилът е безопасен, преди да го пусне. Представителят на екипа на Алфа Таури също призна, че е можело да се направи повече. “

Цунода поне ще получи още един шанс за добро класиране в днешната Гран при на Азербайджан. Японецът ще потегли от осмо място на стартовата решетка в Баку.

„Със сигурност ще се опитам да пренастроя мисленето си за днешния ден. Започвайки от добра позиция, ще се опитам да спечеля колкото се може повече точки. Нашият автомобил пасва добре на тази писта, така че имаме огромен потенциал.“