Начало Избрани Перес грабна победата в спринта в Баку, Льоклер втори, Верстапен остана трети

Перес грабна победата в спринта в Баку, Льоклер втори, Верстапен остана трети

3271
0
Серхио Перес, Шарл Льоклер и Макс Верстапен
Серхио Перес, Шарл Льоклер и Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес грабна победата в спринтовата надпревара в Баку. Пилотът на Ред Бул записа първи успех в такъв тип състезание. Втори завърши Шарл Льоклер с Ферари, а трети- Макс Верстапен също с Ред Бул.

Прекрасни условия посрещаха пилотите и отборите преди началото на първия спринт за сезон 2023 в F1. Температурата на въздуха бе 22 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 36. Малко преди началото на спринта стана ясно, че Естебан Окон ще потегли от бокса, а Логан Сарджънт изобщо няма да стартира заради инцидента в спринтовата квалификация.

По-голямата част от пилотите избраха да потеглят със средно твърдите смеси на Пирели. Изключение правят Валтери Ботас и Ландо Норис, които ще използват меки гуми

Льоклер стартира отлично и запази водачеството след първия завой. Втори бе Перес, докато Ръсел изпревари Верстапен. Двамата имаха лек контакт на втори завой. Пети бе Сайнц, следван от Хамилтън, Алонсо, Албон, Норис и Строл.

В края на първия тур Цунода удари своя болид в стената и загуби едната си гума. Това доведе до появата на виртуален и реален сейфти кар. Японецът мина през бокса и се върна на пистата, но получи друга повреда и се движеше с бавна скорост. Междувременно Окон влезе в бокса, докато Макс получи информация за поражения по пода на неговия болид. Състезателят на Ред Бул бе недоволен от поведението на Ръсел.

Льоклер запази първото място при рестарта в шестата обиколка на спринта в Баку. Втори бе Перес. Верстапен задмина Ръсел, докато зад двамата Сайнц и Алонсо изпревариха Хамилтън. Норис загуби няколко позиции в дъното на топ 10.

Перес изпревари Льоклер с DRS в началото на осмата обиколка. Мексиканецът печеше време спрямо своя съперник на правите и губеше на завоите. Трети бе Верстапен пред Ръсел, Сайнц, Алонсо, Хамилтън, Албон, Строл и Пиастри

В 11-тата обиколка Перес започна да се откъсва от Льоклер. Пилотът на Ферари бе настигнат от Верстапен, който записа най-бързия тур. По-назад Норис направи питстоп, а Ботас се оплака от износването на меките гуми на Пирели.

Перес поддържаше разлика от около секунда спрямо Льоклер и използваше пилота на Ферари като защита срещу Верстапен. Нидерландецът се движеше на трета позиция на малко повече от секунда зад Льоклер. Зад тях се движеха Ръсел, Сайнц, Алонсо, Хамилтън, Строл, Албон и Пиастри.

До края на спринта в Баку не настъпиха промени в челото на класирането. По този начин Перес финишира първи пред Льоклер и Верстапен. Четвърти завърши Джордж Ръсел, следван от Карлос Сайнц, Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън, Ланс Строл, Алекс Албон и Оскар Пиастри.