Начало Избрани Цунода отново се оплака от ниската топ скорост на болида на Алфа...

Цунода отново се оплака от ниската топ скорост на болида на Алфа Таури

926
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода отново се оплака от ниската топ скорост на болида на Алфа Таури. Японецът дори заяви, че би карал без никакви крила в Баку, за да бъде по-бърз на дългите прави на уличната писта.

Ниската максимална скорост е една от ахилесовите пети на Алфа Таури от началото на сезон 2023 в F1. Базираният във Фаенца отбор разполага с много труден за управление автомобил, който не е бърз нито на правите, нито в завоите.

Цунода се оплака от ниската максимална скорост на AT04 още след Гран при на Бахрейн. Тогава той заяви, че е бил по-бавен от болидите на Уилямс с 12 км/ч. Според него това му е попречило да се бори за по-предна позиция в състезанието на пистата Сахир.

Автомобилът на Алфа Таури страдаше от липса на топ скорост и по време на уикенда в Мелбърн. Тогава АТ04 заемаше последните места на спийдтрапа след като разви 314.2 км/ч. В същото време Серхио Перес от Ред Бул регистрира 339.2 км/ч. Най-интересното в този случай е фактът, че болидите на Перес и Цунода използват еднакви двигатели

Цунода финишира на десето място в Гран при на Австралия. Въпреки това японецът нарече скоростта на AT04 на правите „ужасна.“ 22-годишният състезател не е голям оптимист за следващия състезателен уикенд в Баку, където топ скоростта е от голямо значение заради двете дълги прави на уличното трасе.

„Спринтът в Баку ще бъде лудост. Но в същото време имах огромно съпротивление в Мелбърн и скоростта ми на правите беше ужасна“, сподели Цунода. „Така че в Баку трябва да караме без крила или нещо подобно, за да увеличим максимално скоростта на правите.“

Пилотът на Алфа Таури зае петото място след хаоса в обиколка №56. За съжаление той загуби тази позиция след последния рестарт зад колата на сигурността.

„Жалко е, че загубихме петото място, защото на влизане в завой №1 успях да изпреваря няколко автомобила. Положителното е, че спечелихме точка. Сега ще продължим да работим усилено, за да спечелим повече в следващите състезания“, добави Юки Цунода.