Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода: Щастлив съм, че спечелих точка в домашното състезание за отбора

Цунода: Щастлив съм, че спечелих точка в домашното състезание за отбора

528
0
Юки Цунода
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода финишира на десета позиция в Гран при на Емилия Романя. Пилотът на Виза РБ изкара една трудна надпревара, в която имаше повече проблеми от очакваното. Цунода все пак беше доволен от факта, че спечели точка в домашното състезание за тима от Фаенца.

Цунода пристигна в Имола с големи очаквания. Младият японец позната отлично италианското трасе, тъй като прави тестове тук по-рано тази година. Имола също така е едно от най-любимите трасета на Цунода, както и на по-голямата част от пилотите на стартовата решетка

Пилотът на Виза РБ влезе в Q3 и даде седмо време. Така той зае добра стартова позиция и се надяваше да спечели още точки. Цунода нямаше толкова добро потегляне и се смъкна извън челната десетка. Японецът успя да си пробие път напред, преди да достигне Нико Хюлкенберг.

Цунода остана дълго време заклещен зад пилота на Хаас, което компрометира състезанието му. Японецът все пак се справи с Хюлкенберг и зае деветото място. В края на надпреварата той обаче беше изпреварен от по-бързия Ланс Строл и остана десети при развяването на карирания флаг.

„Беше трудно състезание. Щастлив съм, че спечелих точка в домашното състезание за отбора. Това зарадва хората от фабриката, които дойдоха от на пистата“, сподели Цунода.

„Мисля, че стартът леко компрометира състезанието ни, защото загубихме няколко позиции спрямо Нико Хюлкенберг. Той беше бърз на правите, така че не искахме да се окажем зад него, поради което спряхме в бокса преди него и по-рано от планираното“, продължи пилотът на Виза РБ. „Това беше решаващият момент от състезанието. Смятам, че управлявахме стратегията добре и реагирахме правилно на Нико. Това означаваше, че трябваше да имам доста дълъг втори стинт. Управлението на твърдите гуми за последните 15 обиколки беше предизвикателство. Все пак искам да кажа едно браво на отбора, че се справи толкова добре.“

„Стартът е основната тема, която трябва да подобрим. Работим усилено, за да направим още една крачка напред и ще се съсредоточим върху извличането на максимума от нашия пакет. Следва стартът в Монако и аз го очаквам с нетърпение. Работим усилено и се представяме добре. Нямам съмнение, че ще извлечем максимума от автомобила си“, завърши Юки Цунода.

Съотборникът на Цунода Даниел потегли девети. Австралиецът обаче също изостана на старта и се озова извън челната десетка. След това Рикиардо така и не успя да поддържа темпо, което да го върне в зоната на точките и финишира 13-ти

„Не мисля, че нещо се обърка в стартовата процедура. Чувствах, че направих всичко както трябва, но за съжаление загубих няколко позиции, което ни костваше възможността за точки в състезанието. Ще го анализираме като отбор, защото там малко липсва постоянство, заради което веднага отпаднахме от  топ 10“, каза Рикиардо.

„По време на състезанието бяхме в огромен трафик и попаднахме в мръсен въздух. Това е една от нашите слабости.  Ще продължим да разглеждаме това нещо. Мисля, че темпото ни беше добре при движение в чист въздух. Постигах прилични времена, но щом попаднах в трафик, усетих че се боря повече“, обясни пилотът на Виза РБ.

„Всичко е въпрос на малки детайли. Работим усилено за позицията в квалификацията, така че е важно да успеем да я затвърдим в началото на състезанието. Мисля, че ако и двамата с Юки бяхме останали пред Нико (Хюлкенберг) на старта, щяхме да успеем да останем там през цялото състезание, да се справим малко по-добре с групата и състезанието ни щеше да изглежда различно. Нека сега се пренастроим и гледаме напред. Вече няколко години ми липсва стартът в Монако, така че гледам напред и се вълнувам да се върна там следващата седмица“, добави пилотът на Виза РБ.