Начало Избрани Цунода ще започне състезанието от бокса

Цунода ще започне състезанието от бокса

341
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода ще започне Гран при на Сао Пауло от бокса. Причината за промяната на стартовата позиция на пилота на Алфа Таури е смяна на компоненти в неговия автомобил АТ03.

Цунода изпитваше затруднения на изсъхващата писта Интерлагос. Японецът даде едва 19-то време и отпадна още в Q1. След това той не направи кой знае колко впечатляващо представяне в спринта. Състезателят на Алфа Таури спечели няколко позиции и финишира 15-ти заради проблемите на Окон и наказанията на Алонсо и Строл.

Няколко часа след края на спринтово състезание бяха направени няколко големи промени по автомобила му в условията на закрит парк. Това означаваше загуба на 15-тото място и потегляне от питлейна.

Въпреки че подът на болида на автомобила е сменен, Цунода не получава наказание защото няма разлика в спецификациите на този основен компонент. От друга страна, предното и задното крило са заменени с различни спецификации. Според член 40.9b от спортния правилник, Цунода трябва да стартира от бокса, тъй като новите спойлери са коренно различни от старите.

Съотборникът на Цунода Пиер Гасли ще потегли десети. Пилотът на Алфа Таури успя да избегне наказание от стюардите, което би могло да му донесе отстраняване за едно състезание.

Междувременно Алпин монтира нов двигател в автомобила на Естебан Окон. Французинът имаше два контакта с Фернандо Алонсо, които нанесоха поражения на колата му. Малко след края на квалификация се е появил теч на гориво, който е предизвикал пожар. Макар огънят да е бил бързо потушен от маршалите на пистата Интерлагос, той е нанесъл значителни щети на двигателя на Рено. Макар да използва нов силов агрегат, Окон няма да бъде наказан.

„В резултат на изтичането на гориво от автомобила на Естебан след съботната квалификация за спринт [състезание] и последвалите щети, причинени от пожара, отборът направи смени неговата задвижващата система пред днешното състезание. Той няма да получи наказание, тъй като той ще бъде с вече използван двигател“, се казва в изявление на Алпи.

„Това означава, че той няма да получи наказание на стартовата решетка и ще стартира в днешното състезание от 17-то място. Повредените части на шасито също бяха заменени.“