Начало Избрани Гасли и Хамилтън избегнаха наказания от стюардите

Гасли и Хамилтън избегнаха наказания от стюардите

2610
0
Пиер Гасли, Алфа Таури
Пиер Гасли, снимка Ред Бул Контент Пуул

Пиер Гасли избегна наказание след края на спринтовата надпревара на пистата Интерлагос. Пилотът на Алфа Таури бе разследван при стюардите, но в крайна сметка получи само предупреждение. В същото време Люис Хамилтън също се размина със санкция заради нарушение на стартовата решетка.

Гасли и Хамилтън трябваше да отидат при стюардите след края на спринта в Сао Пауло. Заедно с тях бяха още Гуаню Жу, Даниел Рикиардо, Николас Латифи и Ланс Строл.

Според комисарите, Гасли е карал твърде бавно по време на опознавателната обиколка на стартовата решетка. Пилотът на Алфа Таури не е спазил максималното време, определено от състезателния директор Нилс Витик в бележките му за събитието. Французинът Гасли получи само предупреждение, тъй като по време на изслушването обясни, че на решетката е имало голям брой хора преди линията на автомобила за сигурност, където е било направено окончателното отчитане.

По този начин Гасли ще си отдъхне за малко. 26-годишният състезател има 10 наказателни точки от общо позволени 12. Ако той достигне максималния брой точки ще трябва да пропусне едно състезание. Гасли все пак трябва да внимава и в първите си състезание с Алпин, тъй като всичките му провинения ще бъдат изтрити едва през май 2023 г.

Междувременно Люис Хамилтън (Мерцедес), Даниел Рикиардо (Макларън) и Гуаню Жу (Алфа Ромео) също бяха разследвани от стюардите след спринта. Тримата са привлекли вниманието на комисарите заради беше предполагаемо нарушение на процедурата на стартиране, която е била отбелязана от рейс контрола по време на състезанието.

По време на спринта стюардите обявиха, че ще разследват случая след развяването на карирания флаг. В крайна сметка те са преценили, че не са необходими допълнителни действия.

„Стюардите прегледаха стартовата последователност, тъй като беше забелязано, че няколко автомобила потенциално са били извън стартовия си бокс в нарушение на член 8.6.1.а) от Международния спортен кодекс на ФИА. Те са се намирали отляво или отдясно на стартовия бокс.“

„След като прегледаха всички налични ъгли на видеозаписа и направиха измервания на решетката, стюардите отбелязаха, че боксовете на решетката са малко по-малки от обичайното. Затова видимостта на пилотите прави спазването на правилата изключително трудно. По този начин нито един пилот не е бил в позиция, която да му дава предимство. Затова комисарите са доволни, че няма да предприемат по-нататъшни действия.“

Така Хамилтън запазва второто си място на стартовата решетка за днешното състезание. Британецът финишира трети в спринта, но се придвижва с една позиция напред заради наказанието на Сайнц. Пилотът на Ферари използва нов двигател, който е над позволения лимит. Същевременно Рикиардо и Жу запазват съответно 11-то и 13-то място на грида.

Стюардите също така потвърдиха, че Ланс Строл е получил три наказателни точки заради опасно каране. Пилотът на Астън Мартин принуди съотборника си Себастиан Фетел да излезе от пистата по време на спринтовата надпревара. Строл получи 10-секундно наказание след края на състезанието и три наказателни точки.