Начало Избрани Цунода: Годината беше трудна за целия екип на Алфа Таури

Цунода: Годината беше трудна за целия екип на Алфа Таури

426
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода призна, че изминалата кампания не бе никак добра за Алфа Таури. Отборът от Фаенца завърши на незавидната девета позиция при конструкторите, като единствено зад тях се намираше Уилямс. Така втория тим на Ред Бул записа най-слабия си резултат откакто носи името на модния бранд от Залцбург.

В Алфа Таури имаха огромни очаквания след влизането в сила на новите технически правила в F1. За съжаление, италианският отбор направи огромна крачка назад в представянето си. Тимът от Фаенца спечели състезанието на Монца през 2020-та и се качи на подиума в миналогодишното състезание в Баку. Тази година Гасли и Цунода спечелиха едва 35 точки и финишираха на девето място при конструкторите. За сравнение, Алфа Таури записа актив от 107 т. през сезон 2020 и 142 т. през миналата година.

Цунода завърши годината на 17-та позиция с актив от само 12 пункта. Японецът изпитваше огромни затруднения с трудния за управление болид АТ03 и спечели точки в 4 от общо 22 старта за сезон 2022 в F1. 22-годишният състезател от Сагамихара призна, че втората му кампания във Формула 1 е била доста по-трудна от първата.

„Годината беше трудна за целия екип на Алфа Таури. За нещастие спечелихме много малко точки и не успяхме да се преборим за осмото място при конструкторите. От друга страна положителното е, че научих много нови неща“, сподели Цунода.

Пилотът на Алфа Таури финишира на 11-та позиция в последното състезание за сезона в Абу Даби. Все пак той бе пред Пиер Гасли, който завърши на 14-та позиция във финалната си надпревара за втория тим на Ред Бул.

„Гумите ми бяха добри в последните шест или седем обиколки. След това внезапно започнах да губя скорост и да се отдалечавам от автомобилите пред мен.“

„Чувствах, че имам добър шанс да спечеля точки, но не успях да поддържам толкова силно темпо, което е срамно. В същото време съм доволен, защото дадох най-доброто от себе си“, добави пилотът на Алфа Таури.

Цунода остава част от семейството на Ред Бул и през следващия сезон. Младият японец е наясно, че трябва да подобри резултатите си, ако иска да запази мястото си в F1.

„Беше удоволствие да работя с [Пиер]. Оценявам нещата, които той постигна с отбора, както и всичко, което ми даде.“

Цунода се надява догодина да разполага с по-силен автомобил, който да му позволи да разгърне пълния си потенциал.

„Надявам се автомобилът да е добър. Разбира се, от своя страна аз също трябва да направя някои подобрения в представянето си“, продължи японецът. „Поне имам ясна цел за напредък през следващата година, което е добре. Просто ще се опитам да постигна това. Вярвам, че определено ще се върнем силни през следващата година.“


Догодина Цунода ще има нов съотборник в лицето на Ник де Врис, който идва на мястото на Пиер Гасли. Макар да е по-голям от Юки с 5 години, нидерландецът няма толкова опит в автомобил от F1. Все пак очакванията към него да големи, тъй като той направи добро впечатление с болида на Уилямс. В допълнение, Де Врис е бивш първенец във Формула 2 и Формула Е.