Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода ядосан на наказанието си: Жу се престори, че е избутан, а...

Цунода ядосан на наказанието си: Жу се престори, че е избутан, а можеше да остане на пистата

868
0
Юки Цунода
Юки Цунода; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода обвини Гуаню Жу, че се е престорил, че е избутан по време на Гран при на Испания. Пилотът на Алфа Таури бе убеден, че съперникът му е можел да остане на пистата. Цунода изрази крайно несъгласие с наложената санкция, която му коства девето място и две точки. Той отиде 12-ти в подреждането, а пилотът на Алфа Ромео взе деветата позиция.

„Честно казано, аз си тръгнах от стюардите. Според мен Жу се отказа на много ранен етап, тръгна от външната страна и се престори, че е избутан. Там определено имаше повече място. Да, аз натисках, но пространство имаше“, бе убеден Юки.

„Не разбирам защо ме наказаха, но санкцията е крайно нечестна и изключително строга. Той изведнъж тръгна настрани и се престори, че е избутан, а можеше да остане на пистата“, повтори Цунода

„Много се разочаровах, когато разбрах за наказанието. Любопитно ми беше дали отборът го е оспорвал. ФИА просто ми лепна 5 секунди без дискусии. Състезанието приключи. Аз чувствам, че не е честно. Чувствам се ужасно и изтощен от битката, която водих, за да задържа деветото място“, добави японският пилот на Алфа Таури.

Китайският му съперник бе на мнение, че съмнение относно ситуацията не може да има.

„Аз бях пред него при спирането за първи завой. В средата на кривата всъщност бях оставил голямо пространство. След това видях, че той не спира и ме връхлита. Трябваше да предприема действия, за да се предпазя и отидох настрани. В противен случай щяхме да се ударим. След това карането бе сложно, тъй като по гумите ми имаше страшно много мръсотия“, обясни Жу.

Цунода поне получи похвали от тима си за карането си, но от Алфа Таури приеха наказанието му

„Юки кара фантастично. Държеше се близо до [Естебан] Окон през по-голямата част от надпреварата, а това е окуражаващо от гледна точка на състезателното ни темпо. За съжаление не остави достатъчно място в кривата на първи завой, борейки се със съперник и получи 5 секунди наказание за това, което го прати 12-ти. Чувството в края на уикенда в Испания е за изгубена възможност. Вярвахме, че колата ни е достатъчно силна, за да се борим за точки и да напреднем малко в колоната. Въпреки всичко се радваме, че научихме още неща за поведението на болидите си в редица различни условия. Това ни дава ценна информация за предстоящите стартове“, каза шефът на отговарящия за представянето отдел в Алфа Таури Гийом Дезото.