Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен спечели и в Испания, двоен подиум за Мерцедес

Верстапен спечели и в Испания, двоен подиум за Мерцедес

3870
0
Макс Верстапен, Карлос Сайнц
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели пета победа за сезон 2023 – пилотът на Ред Бул триумфира в Гран при на Испания. Отборът на Мерцедес пък постигна двоен подиум. Люис Хамилтън завърши втори, Джордж Ръсел бе трети.

Около половин час преди старта на състезанието пистата бе суха, но на хоризонта се виждаха много тъмни, почти черни облаци. Джордж Ръсел изхвърча от пистата на път към стартовата решетка и мина през чакъла. Точно преди старта температурата на пистата бе 35 градуса, тази на въздуха – 23 градуса. Според прогнозата на ФИА шансът за дъжд бе 40%. На Шарл Льоклер му казаха, че не се очаква да вали поне половин час след старта.

На грида двата Ред Бул-а бяха с гуми медиум. Повечето от останалите болиди бяха със софт. Льоклер, който потегли от пита, бе с хард. Логан Сарджънт също бе в бокса, но с медиум

Карлос Сайнц опита да атакува Макс Верстапен след изгасването на светофарите. Пилотът на Ред Бул удържа съперника от Ферари. Ландо Норис потъна в колоната след като удари Люис Хамилтън. Ланс Строл излезе трети пред Хамилтън и Естебан Окон. Пилотът на Макларън се обади, че има повреди по колата си и влезе в бокса. Фернандо Алонсо бе шести, следван от Джордж Ръсел, Нико Хюлкенберг, Гуаню Жу и започналият да си пробива път напред Серхио Перес.

За пет от общо 66 обиколки Верстапен отиде на над 2 секунди пред Сайнц. Строл бе на 1,4 сек зад пилота на Ферари. Хамилтън бе на 1,2 сек от пилота на Астън Мартин. Льоклер, който бе 17-ти в колоната в шестия тур, се обади по радиото на тима, че гумите му ужасни. В следващата обиколка Ръсел изпревари Алонсо за шестата позиция. Перес вече бе девети.

Хамилтън изпревари Строл за третата позиция в осмата обиколка от състезанието. В челото Верстапен записваше най-бързи обиколки.

Разликата спрямо Сайнц вече бе 4,6 сек. Хамилтън бе на 6,7 сек зад пилота на Ферари. Гуаню Жу пръв направи редовен питстоп – в 10-ия тур. Ръсел пък настигна Окон. Перес бе стигнал до осмото място, а Льоклер вече бе 11-ти. Окон бе в бокса в 14-ата обиколка, сложи медиум и излезе 13-ти в колоната. Строл също мина през пита и взе хард.

В 16-ия тур от Ферари повикаха Сайнц в бокса

Сложиха медиум на неговия SF-23. Испанецът попита защо спира в този момент. Върна се на пистата девети – точно зад съотборника си Льоклер. Шарл сложи софт, когато на свой ред направи бокс в следващата обиколка. Хамилтън пък каза по радиото, че гумите му са с много добро поведение. Алонсо бе в пита в 20-ия тур, сложи софт.

В 21-ата обиколка Верстапен бе на 8,9 сек пред Хамилтън. Ръсел бе на подобна разлика от съотборника си и попита по радиото дали може да направи състезанието само с един пит. Перес заемаше четвъртото място, следван от Сайнц, Строл, Окон. Първите четирима в колоната бяха без боксове.

В 25-ия тур от Мерцедес извикаха Хамилтън в бокса. Сложиха на неговия F1 W14 гуми медиум. Люис се върна пети на пистата – на 2,3 сек зад Сайнц. През пита мина и Ръсел, който също взе медиум. Той се оказа шести при връщането си на пистата – зад Строл. Междувременно температурата на пистата бе паднала до 31 градуса.

Верстапен също спря в бокса в 27-ата обиколка и взе хард. Само Перес остана неспирал в пита, но го стори в 28-ия тур. И на неговия болид сложиха твърди гуми, докато Ръсел каза по радиото, че в пети завой има капки дъжд. В това време Хамилтън задмина Сайнц.

След серията спирания в бокса редът бе Верстапен, Хамилтън, Сайнц, Ръсел, Строл. Шести бе Окон, следван от Цунода, Алонсо, Перес, Жу.

„Някой друг да се е обадил, че вали, защото мисля, че всъщност е пот от вътрешната страна на каската ми“, се обади пак по радиото Ръсел.

Джордж на свой ред изпревари Сайнц в 36-ата обиколка.

Карлос пък инструктира отбора си да намери начин да победят Перес

Сайнц направи втори пит в 42-ата обиколка, като този път сложи софт. Веднага след него и Льоклер мина през бокса. Той обаче сложи хард. В челото Верстапен бе на 15,8 сек пред Хамилтън, а Ръсел вървеше на почти 10 секунди зад съотборника си. От Ред Бул попитаха Макс какво мисли за поведението на гумите си. Той отговори, че не са най-добрите, но ще изчака още някоя обиколка.

„Има проблем при спиранията. Предните прегряват“, допълни нидерландецът.

Алонсо мина през бокса в 46-ата обиколка, Ръсел стори същото. Испанецът сложи хард, англичанинът – софт. Джордж даваше най-бързи турове след връщането си на пистата. Мерцедес извика Хамилтън в пита в 51-ата обиколка. И той взе софт, каквито гуми сложи и Перес. Верстапен се оплака от своя хард, който вече се пързаляше навсякъде. Той спря в бокса в 53-ата обиколка, сложи софт и спокойно се върна начело на колоната. Малко след това получи предупреждение да спазва лимитите на трасето.

До края на състезанието указанието към Верстапен бе само да докара колата до финала без повече нарушения. Той го стори, следван от Хамилтън и Ръсел. Четвърти бе Перес пред Сайнц, Строл, Алонсо, Окон. Топ 10 допълниха Жу и Гасли.