Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 „Досиетата от Панама”: Договорът на Розберг с Мерцедес сключен през офшорна фирма

„Досиетата от Панама”: Договорът на Розберг с Мерцедес сключен през офшорна фирма

54
0

Договорът на Нико Розберг с Мерцедес във Формула 1 се оказа сключен през офшорна фирма, спомената в т.нар. „Досиета от Панама”, съобщи немската телевизия ARD. Информацията е част от документите, които бяха оповестени след над едногодишно разследване на десетки журналисти от цял свят.

Данните бяха предадени на „Зюддойче Цайтунг” и проучвани в продължение на месеци от немския вестник и членовете на Международния консорциум на разследващите журналисти. Документите покриват над 40 години от дейността на панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca, четвъртата по големина в света фирма, специализирана в създаването и управлението на офшорни компании.

Според ARD договорът между Розберг и Мерцедес е сключен през компания на име Ambitious Group Limited, базирана на британските Вирджински острови на Карибите. Тя официално принадлежи на други две фирми с бази в Джърси (Нормандските острови), управлявани от Mossack Fonseca.

„Адресът на първата компания на Вирджинските острови е същият, под който от кантората са регистрирани стотици други предприятия. Не е ясно обаче дали пари наистина са преминавали през посочената фирма”, се посочва в информацията на ARD.

В документите няма информация, която да сочи, че Даймлер (като собственик на Мерцедес) или Нико Розберг са извършили нещо незаконно посредством използването на тези компании за сключване на договора. От ARD потърсили коментар, но нито една от двете страни не поискала да обясни защо пилотът е нает чрез фирма от Карибите.

Досега в „Досиетата от Панама” бяха посочени имената на стотици политици, спортни звезди и прочути личности, работили с панамската кантора. Оповестените до момента имена, свързани с Формула 1, са на президента на Алиталия и бивш шеф на Ферари Лука ди Монтедземоло и бившия пилот от Гран при Ярно Трули.