Начало Избрани Д-р Марко: Де Врис е много приятен човек, но скоростта му просто...

Д-р Марко: Де Врис е много приятен човек, но скоростта му просто не беше налице

2663
0
Ник де Врис
Ник де Врис, снимка Ред Бул Контент Пуул

Д-р Хелмут Марко разкри причините за освобождаването на Ник де Врис. Съветникът на Ред Бул заяви, че така и не е имало някакви признаци за подобрение от страна на нидерладнеца. Така в крайна сметка е било взето решението той да бъде освободен от младежкия тим на Ред Бул след само 10 състезания.

Де Врис направи дебюта си с Алфа Таури в началото на сезона. Нидерландецът пристигна в базирания във Фаенца отбор с огромни очаквания. Преди това той спечели титлите във Формула 2 и Формула Е и записа един старт с Уилямс. В него той финишира девети, макар да разполагаше с труден за управление автомобил

Бъдещето на Де Врис в Алфа Таури бе под въпрос през последния месец и половина. Нидерландецът така и не успя да оправдае високите очаквания на Ред Бул. 28-годишният състезател не спечели нито една точка от началото на сезона и заема последното 20-то място във временното класиране. Освен това Де Врис участва в няколко инцидента, които костваха доста скъпо на отбора на Алфа Таури.

Вчера се появи информация в нидерландските медии, че Де Врис напуска Алфа Таури с незабавен ефект. По-късно същия ден стана ясно, че 28-годишният състезател си тръгва от базирания във Фаенца тим. На негово място ще бъде Даниел Рикиардо. Австралиецът се завръща като титулярен пилот от F1 след няколко месечна пауза.

Де Врис стана поредната жертва на безмилостната политика на Ред Бул относно пилотите. Нидерландецът се присъединява към дългия списък със състезатели, които са били изгонени или понижени от австрийския екип. Тук влизат още Кристиан Клийн, Скот Спийд, Себастиен Бурде, Хайме Алгерсуари, Жан-Ерик Верн, Данил Квят, Брендън Хартли, Пиер Гасли и Алекс Албон. Повечето от тях изкараха поне една кампания с екипите на Ред Бул или Торо Росо/Алфа Таури, докато Де Врис бе освободен след само 10 старта.

Междувременно д-р Марко обясни причините, довели до уволнението на нидерландеца и връщането на Рикиардо в младежкия тим.

„Сключихме договор с Ник, защото той се представи страхотно на Монца миналата година“, сподели Марко пред нидерландската медия „Де Телеграаф„.

„Очаквахме, че тази година той ще бъде поне равен на съотборника си Юки Цунода, но това така и не се случи. Всъщност той винаги е бил с три десети от секундата по-бавен“, продължи Марко. „Така и не видяхме някакво подобрение. Де Врис на 28 години, има много опит и е успял да натрупа много знания като тест пилот в различни автомобили от F1. В моите очи не можете да го сравнявате с някой млад новобранец.“

„В края на април в Баку той започна добре уикенда. Това ме накара да мисля, че ще се представи по-добре. В крайна сметка той отново катастрофира. За съжаление той не направи нито една супер обиколка, която да ни изуми“, каза още съветникът на Ред Бул.

Д-р Марко е известен със своята безмилостна и понякога брутална честност. Австриецът заяви че Де Врис няма темпото, за да се занимава с този спорт

„Трябваше да направим нещо. Защо трябва да чакаме и какво значение имат още две състезания, ако не виждате подобрение? Де Врис е много приятен човек, но скоростта му просто не беше налице“, заяви австриецът.

Марко се съмнява, че пред нидерландеца ще се отвори друга врата във Формула 1 и го насочи към световния шампионат за издръжливост (WEC).

„Според мен, [Намирането на друго място в F1] ще бъде трудно. Но в същото време смятам, че той е очаквал това. Вярвам, че Де Врис може да изгради добра кариера в състезанията за издръжливост“, добави д-р Марко.

Съветникът на Ред Бул също така сподели впечатленията си от Рикиардо след вчерашния тест на Пирели.

„Времената му за обиколка бяха конкурентни с три различни тима гуми. Ако Рикиардо нямаше нужната скорост, щеше да се наложи да помислим за нещо друго. Алфа Таури не е в добра позиция и заема последното място в класирането при конструкторите, така че трябва да направим нещо по въпроса. Това често се случва след смяна на даден пилот. В същото време Рикиардо внася нова енергия в отбора“, заключи д-р Хелмут Марко.