Начало Избрани Официално: Рикиардо заменя Де Врис в Алфа Таури

Официално: Рикиардо заменя Де Врис в Алфа Таури

4605
0
Даниел Рикиардо, Ред Бул
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо се завръща като титулярен пилот в F1. Австралиецът заменя Ник де Врис в Алфа Таури от Гран при на Унгария нататък. Нидерландецът напуска базирания във Фаенца тим с незабавен ефект след като се присъедини само преди няколко месеца.

Бъдещето на Де Врис в Алфа Таури бе под въпрос през последния месец и половина. Нидерландецът така и не успя да оправдае високите очаквания на Ред Бул. 28-годишният състезател не спечели нито една точка от началото на сезона и заема последното 20-то място във временното класиране

По-рано днес нидерландският журналист Алард Калф обяви, че Де Врис напуска Алфа Таури с незабавен ефект. За негов заместник бе спряган именно Рикиардо. Австралиецът загуби мястото си в Макларън за сметка на Оскар Пиастри. От началото на годината той е резервен пилот на Ред Бул и помагаше за работата на тима от Милтън Кийнс.

Днес Алфа Таури потвърди новината за напускането на Де Врис. На негово място ще бъде Рикиардо. Опитният австралиец заема овакантеното място до края на сезон 2023 в F1.

„Скудерия Алфа Таури съобщава, че Даниел Рикиардо ще се присъедини към отбора под наем от Ред Бул Рейсинг за остатъка от сезона в F1, като се започне от предстоящата Гран при на Унгария“, се казва в изявление на тима от Фаенца.

„Много се радвам да приветствам Даниел обратно в отбора. Няма съмнение в уменията му да кара. Той вече познава много от хората в екипа, така че интеграцията му ще бъде лесна и безпроблемна. Отборът ще се възползва много и от неговия опит, тъй като той е осемкратен победител в Гран при“, сподели Франц Тост.

„Бих искал да благодаря на Ник де Врис за ценния му принос по време на престоя му в Скудерия Алфа Таури и му пожелавам всичко най-добро в бъдеще“, добави Тост. Австриецът няма да ръководи Алфа Таури след края на сезона. На негово място застава настоящият спортен директор на Ферари Лоран Мекис.

Днес Рикиардо участва в тестове на Пирели с болида на Ред Бул. Това бе първо участие за австралиеца в дадена сесия от началото на сезона. Сега той има на разположение 12 старта, в които да покаже на какво е способен.

„Радвам се, че отново ще бъда на пистата като част от семейството на Ред Бул“, каза Рикиардо.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер също коментира завръщането на Рикиардо в F1.

„Времената му по време на теста на гумите бяха изключително конкурентни. Това беше много впечатляващо каране. Точно затова сме развълнувани да видим какво ще донесе останалата част от сезона на Даниел, който е даден под наем в Скудерия Алфа Таури“, заяви Хорнер.