Начало Formula E News Да Коща спечели изпълнената с екшън първа надпревара в Мизано

Да Коща спечели изпълнената с екшън първа надпревара в Мизано

368
0
Антонио Феликс да Коща
Антонио Феликс да Коща, снимка Порше

Антонио Феликс да Коща спечели първата надпревара в Мизано. Пилотът на Порше успя да се справи най-добре в изпълненото екшън състезание на уникалното италианско трасе. Втори на по-малко от половин секунда финишира Оливър Роуланд с Нисан. Последното място на подиума остана за действащия световен шампион Джейк Денис от отбора на Андрети.

Мизано е домакин на шестия и седмия кръг за сезон 2023-24 във Формула Е. Трасето край Римини прави дебюта си в календара на световния електрически шампионат, заменяйки това в Рим. Конфигурацията на Мизано за Формула Е е с дължина от 3.381 км и включва 14 завоя. Това е една от постоянните писти в календара на Формула Е.

По-рано днес се проведе квалификацията за състезание №1 в Мизано. Най-бърз беше Еванс, следван от Верн, Верлайн, Мюлер и Роуланд. Да Коща даде едва 13-то време и потегли от седмица стартова редица. Това обаче нямаше особено значение заради характеристиките на трасето, които позволяваха много лесни изпреварвания. Джейк Хюз беше дисквалифициран и потегли последен.

Касиди поведе след старта от място в Мизано. Зад новозеландеца бяха Верн, Гютерн, Верлайн, Еванс, Буеми, Да Коща, Фрайнс, Бърд и Мюлер. Всички пилоти преминаха сравнително чисто през първите няколко завоя и нямаше сериозни инциденти

В първите няколко тура в Мизано имаше огромен брой изпреварвания и размяна на водачеството. Верлайн поведе колоната, докато зад него имаше удари между Касиди и Верн. В резултат на това двамата имаха поражения по своите болиди. Да Коща се движеше четвърти, следван от Гюнтер, Вандоорн, Еванс, Бърд, Буеми, Роуланд и Фрайнс. В дъното на колоната бяха пилотите ERT, Ди Граси и Де Врис. Едоардо Мортара (Махиндра Рейсинг) отпадна заради технически проблем.

Вандоорн поведе колоната след първите 10 тура от днешния старт в Мизано. Белгиецът направи много изпреварвания, след като потегли 18-ти на стартовата решетка. Вандоорн търси първа победа с отбора на DS Пенске. В челото бяха още Да Коща, Денис, Роуланд и Еванс. Верн се удари с Верлайн, в резултат на което пилотът на Порше трябваше да мине през бокса. Стюардите разследваха случилото се и дадоха 5-секундно наказание на двукратния шампион.

В следващите обиколки имаше голямо количество изпреварвания на пистата Мизано и смяна на водачеството. Повечето състезатели използваха своите атакуващи режими. Верн водеше колоната. Французинът обаче имаше наказание и реално се намираше на по-задна позиция. Така лидер на практика беше Роуланд, следван от Гюнтер, Да Коща, Еванс, Вандоорн, Нато, Хюз и Буеми. Пилотите на ERT започнаха да се придвижват напред, докато някои започнаха да пропадат надолу в подреждането.

Два тура преди финала Да Коща изпревари Роуланд и започна да се откъсва. Португалецът имаше добър разход на енергия и успя да запази първото място въпреки натиска на своя съперник. Да Коща в крайна сметка триумфира в днешния старт на пистата в Мизано и записа първа победа за новата кампания във Формула Е. До него на подиума се качиха Роуланд и Денис.

Четвърти завърши победителят от Токио Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG), следван от Дан Тиктъм (ERT), Мич Еванс (Ягуар Рейсинг) и Серхио Сете Камара (ERT). Място в зоната на точките намериха още Жан-Ерик Верн (DS Пенске), Норман Нато (Андрети) и Щофел Вандоорн (DS Пенске).